Mainos

Kysely: Suomalaiset maksaisivat toimivasta terveydenhuollosta

Rahojen riittävyys terveydenhuoltoon ja sairaanhoitoon pelottaa suomalaisia ja muita pohjoismaalaisia. Ifin asennetutkimuksen mukaan ammattitaitoisen hoitohenkilöstön saatavuus ja riittävä määrä huolestuttavat suomalaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia.

Kyselytutkimuksen mukaan noin 49 prosenttia suomalaisista uskoo terveydenhuollosta yhteiskunnalle koituvien kustannusten kasvavan jonkin verran ja 43 prosenttia uskoo kustannusten lisääntyvän huomattavasti.

Suomalaisista 75 prosenttia uskoo potilasjonojen pitenevän tulevaisuudessa entisestään jonkin verran tai huomattavasti. Ruotsalaisista 59 prosenttia ja norjalaisista 63 prosenttia ennustaa näin käyvän.

- Suomalaiset ovat muita pohjoismaalaisia valmiimpia ottamaan omalle vastuulleen sairaanhoidon kustannuksia. Lähes 70 prosenttia vastaajista on valmis maksamaan enemmän yksityisestä sairaanhoidosta, mikäli se takaa nopeamman hoitoon pääsyn ja paremman hoidon, kertoo If Vahinkovakuutusyhtiön toimitusjohtaja Timo Vuorinen.

Ruotsalaisista joka toinen ja norjalaisista vähän useampi on valmis maksamaan yksityisestä sairaanhoidosta.

"Veroilla ei kaikkea"

Vain joka neljäs suomalainen on sitä mieltä, että verovarojen pitäisi kattaa kaikki sairaanhoidon kustannukset. Vastaavasti ruotsalaiset ja norjalaiset edellyttävät, että kulut kuuluu hoitaa verovaroista.

Enemmistö kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että kaikilla pitää olla oikeus samaan hoitoon. Kaksi viidestä eli 40 prosenttia on sitä mieltä, että vanhusikäisiä ja nuoria harvoin kohdellaan tasapuolisesti terveydenhuollossa nyt ja tulevaisuudessa.

- Elintapojen vaikutuksesta sairastumiseen ei haluta juurikaan rangaista. Alkoholismia sairastavia halutaan hoidettava tulevaisuudessakin lähes samassa määrin kuin kansalaisten hampaita hoidetaan, Vuorinen kommentoi.

- Sen sijaan esteettiset toimenpiteet, kuten esimerkiksi rasvaimu, kasvojen kohotus, rintojen suurennus tai pienennys sekä nenän kauneusleikkaus halutaan hoidettaviksi enimmäkseen omalla kustannuksella tulevaisuudessakin, Timo Vuorinen sanoo.

"Riippuvaiset maksakoot itse"

Suomalaisten mielestä tupakka- ja alkoholiriippuvaisten ja narkkareiden pitäisi maksaa vakuutuksistaan enemmän kuin muiden, ylipainoisten taas ei. Ruotsalaiset ovat sallivampia. He eivät rankaisisi korkeammilla vakuutusmaksuilla ylipainoisia eivätkä alkoholiriippuvaisia. Suuri osa norjalaisista pitää oikeudenmukaisena sitä, että elintapojen vuoksi ei kenenkään tarvitse maksaa korkeampia vakuutusmaksuja.

Vahinkovakuutusyhtiö Ifin teettämään kyselytutkimukseen osallistui yhteensä reilut 3000 pohjoismaalaista. Tutkimus toteutettiin maaliskuussa 2009.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.