Mainos

Kysely: Suomalaiset eivät auta vierasta lasta

Suomalaisten mielestä suomalaiset eivät puutu muiden kuin omien lastensa asioihin. MTV3 Uutisten kyselyyn vastanneista 71 prosenttia on sitä mieltä, etteivät suomalaiset yleisesti ottaen puutu muun kuin oman lapsensa hätään – vaikka se olisikin jossain tilanteessa tarpeen.

Vain neljä prosenttia vastanneista on sitä mieltä, että vieraiden lasten ongelmiin puututaan jopa liian kärkkäästi.

Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja ei ole yllättynyt kyselyn tuloksesta.

– Ihmiset ovat aika arkoja kääntymään nimenomaan viranomaisten puoleen tässä asiassa. On sellainen kuva lastensuojelusta, että siellä ei ihan herkästi toimenpiteisiin ryhdytä. Toisaalta tässä on varmaan uhan yleistä arkuutta puuttua toisten asioihin.

– Meidän perhekulttuurimme korostaa yksityisyyttä. On korkea kynnys puuttua toiseen perheen elämään, vaikka hätä olisi nähtävissäkin, Kananoja sanoo.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen perää muutosta puuttumisen kulttuuriin.

– On tullut varovaisuutta, koska puuttuja voi saada konkreettisesti turpaan. Tähän on tultava muutos, Sinkkonen sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa aiemmin tällä viikolla.

Kananojan mukaan perheen ja lapsen hätään kannattaa puuttua isommalla porukalla, jos itse pitää tilannetta liian vaikeana. Esimerkiksi useampi naapuri samasta taloyhtiöstä voisi ottaa asian puheeksi ryhmänä.

– Varmaan kannattaa aika paljon miettiä sitä tapaa, jolla asia tuodaan esiin. Jos puhe koetaan puuttumisena perheen sisäisiin asioihin, niin se helposti torjutaan. Jos se tulee esiin huolena lapsesta, se ehkä saattaa helpottaa keskustelua, Kananoja neuvoo.

– Kaikki tilanteet ovat kuitenkin yksilöllisiä, hän muistuttaa.

8-vuotiaan kohtalo herätti keskustelun

Jos lapsi ei saa apua tilanteeseensa omasta perheestään, on tilanteeseen puuttuminen vastanneiden mukaan ensisijaisesti ystävien ja sukulaisten vastuulla. Toiseksi eniten vastanneet kannattivat apuhenkilöksi lastensuojelua ja kolmanneksi koulua.

Sen sijaan naapureiden vastuulle asian sysäisi vain neljä prosenttia vastanneista.

8-vuotiaan helsinkiläistytön julma surma on nostanut lastensuojelun keskustelunaiheeksi koko Suomessa. Kyselyyn vastanneista lähes puolet on sitä mieltä, että huostaanoton kynnystä tulisi Suomessa madaltaa.

Helsinkiläistytöstä oli tehty useita lastensuojeluilmoituksia. Huostaan otettuna ollut lapsi palautettiin isälleen pari kuukautta ennen kuolemaa. Isää ja tämän naisystävää syytetään nyt pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja murhasta.

Kaksikko on myöntänyt menettelytapansa äitienpäivän aamuna.

Tutkimus lastensuojelusta tehtiin syyskuun alussa, ja siihen vastasi noin 1 700 henkilöä. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV3 Uutisten toimeksiannosta Think If Laboratories Oy.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.