Mainos

Kysely: Saksan ja Itävallan pääpuolueet menettämässä paikkoja

Saksassa sosiaalidemokraattinen puolue on kärsimässä ennätystappion eurovaaleissa. Kreikassa voittoa povataan konservatiiveille. Itävallan Jörg Haiderin FPÖ on menettämässä yhden paikan. Ranskassa voiton nappaisi sosialistipuolue.

Sosialistit voittoon Ranskassa?

Ranskan sosialistipuolue on ovensuukyselyjen perusteella voittamassa hallitsevat konservatiivit. Ipsos-instituutin kyselyn mukaan sosialistit olivat keräämässä yli 30 prosenttia äänistä.

Europarlamentaarikko Ari Vatasen Konservatiivipuolue UMP on jäämässä 16 prosenttiin. Pääministeri Jean-Pierre Raffarinin hallitus kärsi tappion jo maaliskuun aleellisissa vaaleissa.

Itävällassa FPÖ:lle rökäletappio?

Itävallan oikeistopopulistinen vapauspuolue on jäämässä eurovaalien suurimmaksi häviäjäksi. Itävallan uutistoimiston Apan julkistamien epävirallisten tulosten mukaan Jörg Haiderin FPÖ oli menettämässä viidestä parlamenttipaikastaan neljä. Hallituspuolueen tulos romahti 17,1 prosentista 6,3 prosenttiin.

Oppositiopuolue sosiaalidemokraatit olivat parantamassa tulostaan 33,5 prosenttiin ja pitämässä seitsemän paikkaansa parlamentissa. Päähallituspuolue konservatiivit olivat jäämässä 32,7 prosenttiin ja menettämässä yhden seitsemästä paikastaan.

Suurin yllättäjä Itävallassa oli europarlamentaarikko Hans-Peter Martinin johtama lista, joka keräsi 14 prosenttia äänistä ja oli ennusteiden mukaan saamassa kaksi paikkaa.

SDP:lle tappio Saksassa?

Saksassa sosiaalidemokraattinen puolue saisi ovensuukyselyjen mukaan äänistä noin 22 prosenttia, edellisissä vaaleissa SPD sai yli 30 prosentin äänisaaliin.

Nyt näyttää siltä, että Saksan sosiaalidemokraatit tekisivät huonoimman vaalituloksensa sitten vuoden 1953. Tuolloin puolue sai vajaat 29 prosenttia parlamenttivaalien äänistä.

Kreikan konservatiivit voittoon?

Hallitseva konservatiivipuolue Nea Dimokratia on ovensuukyselyjen mukaan voittamassa selvästi Kreikan EU-vaaleissa. TV-yhtiö Netin ovensuukyselyssä Pääministeri Kostas Karamanliksen puolue on saamassa 43 prosenttia äänistä, kun sosialistien Pasok oli jäämässä noin 33 prosenttiin.

Kommunisteille ennustettiin 9,2 prosenttia äänistä, vasemmistoryhmä SYN:lle 4,8 prosenttia ja äärioikeistolaiselle Laokselle 3,5 prosenttia. Oikeistopuolue saisi sen perusteella yhden Kreikan 24 parlamenttipaikasta.

Espanjan hallitsevat sosialistit vaalivoittoon?

Sosialistit olivat TV-yhtiö TVE:n ennusteen mukaan voittamassa Espanjan europarlamenttivaalit. Pääministeri Jose' Luis Zapateron puolue oli keräämässä 43,3 prosenttia äänistä ja saamassa 23-26 paikkaa parlamentissa.

Konservatiivipuolue PP:lle oli luvassa 39,9 prosenttia ja 21-24 paikkaa, selvästi vähemmän kuin entiset 27 paikkaa. Kommunistit menettivät kannatustaan keräten 4,4 prosenttia äänistä ja olivat saamassa vain paikan tai kaksi. Sosialistit voittivat parlamenttivaalit Espanjassa keväällä ja ovat hallinneet maata noin kolme kuukautta.

Konservatiivit jälleen suurin ryhmä?

Ennusteiden mukaan Euroopan Parlamentin suurin ryhmä, konservatiivit säilyttää asemansa parlamentissa. Sosialistit puolestaan muodostavat jatkossakin toiseksi suurimman ryhmän.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.