Mainos

Kysely: Sairaanhoitajat eivät uskalla puuttua työkaverin epäasialliseen käytökseen

2:03

Sairaanhoitajat ja alalla johtavassa asemassa olevat eivät uskalla puuttua hoitotyössä epäasialliseen käytökseen, selviää Suomen sairaanhoitajaliiton kyselystä.

Kurkkaa videolta uuden Lastensairaalan sisälle!

Sen mukaan 68 prosenttia vastaajista kertoo, että ei uskalla puuttua, jos havaitsee potilaan hoidossa epäasiallista käytöstä.

84 prosenttia vastaajista kuitenkin katsoo velvollisuudekseen puuttua asiaan.

Kyselyyn osallistuneista esimiehistä lähes kolme neljästä kertoi, että heillä on rohkeutta puuttua epäasialliseen käytökseen.

Sairaanhoitajaliitto selvitti jäsenkyselyllä sairaanhoitajien ja alalla johtotehtävissä työskentelevien valmiuksia puuttua hoitotyössä asiakkaaseen tai potilaaseen kohdistuvaan epäasialliseen toimintaan.

Lisäksi kyselyllä tarkasteltiin, millä tavoin haastavia tilanteita käsitellään työyhteisöissä.

Kiireessä ei ehditä puuttua

Kyselyn mukaan epäasiallista toimintaa potilasta kohtaan oli havainnut päivittäin tai viikoittain 37 prosenttia vastaajista.

Sairaanhoitajat mainitsivat kiireen yhdeksi syyksi olla puuttumatta epäasialliseen käyttäytymiseen.

– Kiireestä huolimatta epäeettinen toiminta ei ole hyväksyttävää. Tarve sairaanhoitajien ammatilliselle osaamiselle korostuu sellaisissa tilanteissa, joissa asiakas tai potilas käyttäytyy poikkeavalla tavalla ja on aggressiivinen esimerkiksi muistisairauden vuoksi, kertoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela tiedotteessa.

Jopa lähes puolet sairaanhoitajista kertoi, että ei tiedä, onko työpaikallaan olemassa ohjeistusta epäeettisen toiminnan varalle.

Sairaanhoitajaliitto toteutti kyselyn helmikuussa 2018, ja lähetti sen noin 9000 Sairaanhoitajaliiton jäsenelle.

Kyselyyn vastasi 752 julkisessa, yksityisessä ja kolmannen sektorin palveluksessa toimivaa sairaanhoitajaa sekä noin 161 alalla johtavissa ja esimiestehtävissä työskentelevää henkilöä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.