Kysely: Ruotsin demarien kannatus nousussa

Maltillisen kokoomuksen suosio on kyselyn mukaan taantumassa. Muutokset eivät ole kuitenkaan tilastollisesti merkitseviä.

Ruotsissa sosiaalidemokraattien kannatus on nousussa, kun taas maltillisen kokoomuksen suosio on taantumassa. Muutokset eivät ole kuitenkaan tilastollisesti merkitseviä. Tämä käy ilmi tutkimuslaitos Sifon tekemästä kyselystä, jonka useat ruotsalaislehdet julkaisivat tänään.

Demareita kannattaa kyselyn mukaan runsaat 36 prosenttia ruotsalaisista ja kokoomusta lähes 26 prosenttia.

Asetelma vasemmiston ja oikeiston välillä on edelleen tasainen; neljän porvarillisen puolueen allianssilla on runsaan prosenttiyksikön etumatka demareihin ja sen tukipuolueisiin.

Kansanpuoleen kannatuksen alamäki jatkuu tietomurtoskandaalin jäljiltä: nyt puoluetta tukee enää vähän yli 7 prosenttia kyselyyn osallistuneista.

Persson saattaa hakea tukea porvareilta

Sosiaalidemokraatit voivat harkita yhteistyötä porvarillisten puolueiden kanssa vaalien jälkeen. Pääministeri Göran Persson sanoi TV4:n vaalitentissä eilen, että hän voisi hakea tukea keskustapuolueelta, kansanpuolueelta tai kristillisdemokraateilta.

Ainoa valtiopäiväpuolue, jota Persson ei voi kuvitella demarien yhteistyökumppaniksi, on Fredrik Reinfeldtin johtama maltillinen kokoomus.

Perssonin kosiskelu ei saanut vastakaikua porvarillisen allianssin piirissä.

- Ruotsin on saatava uusi hallitus. Minun ajatusmaailmaani ei mahdu yhteistyö Göran Perssonin ja sosiaalidemokraattien kanssa vaalien jälkeen, sanoi kristillisdemokraattien johtaja Göran Hägglund uutistoimisto TT:lle tänään.

Keskustapuolueen johtaja Maud Olofsson piti Perssonin ehdotusta merkkinä epätoivosta.

- Noin toimii toivonsa menettänyt pääministeri, joka on häviämässä vaalit. Kaikki luvut viittaavat siihen, että allianssi saa enemmän ääniä kuin sosiaalidemokraatit, sanoi keskustajohtaja uutistoimisto TT:n mukaan.

Demarit voivat joutua hakemaan tukea oikeistopuolueilta, jos puoluetta perinteisesti kannattaneet vasemmisto- ja ympäristöpuolueet asettavat liian suuria vaatimuksia yhteistyölle.

Vaalit kahden kauppa

Ruotsin sunnuntaina pidettävät vaalit ovat kahden kauppa. Äänestäjät voivat valitaPerssonin vasemmiston jaReinfeldtin paimentaman oikeiston välillä.

Vaalitaistelussa sosiaalidemokraatit ovat esiintyneet tuttuna ja turvallisena valtionhoitajapuolueena, joka on iät ja ajat hoitanut kuningaskunnan asiat jämptisti ja ammattiliittoja kuunnellen. Tälläkin kertaa, 12 vuotta kestäneen hallitusputken jälkeen, maan talous on priimakunnossa.

Eikä pääministerissäkään ole suurempaa moittimista. Persson on pääministerivuosinaan noussut kilpailemaan paikasta entisten suurten sosiaalidemokraattisten johtajien kuten Tage Erlanderin ja Olof Palmen joukossa. Persson on myös katsonut, että demareita tukevat vasemmisto- ja ympäristöpuolueet ovat pysyneet karsinoissaan.

Oikeiston tilaisuus

Näissä vaaleissa sosiaalidemokraatteja vastassa on ensimmäistä kertaa yhdistynyt oikeisto. Kahdessa vuodessa porvarilliset puolueet ovat rakentaneet neljän puolueen allianssin, joka on pystynyt esittelemään yhteisen vaaliohjelman ja sopimaan, että kokoomusjohtaja Reinfeldt on allianssin yhteinen pääministeriehdokas. Tämä on ainutlaatuista Ruotsin politiikassa.

Vaalitaistelu on huipentunut Perssonin ja Reinfeldtin käymiin tv-väittelyihin, joissa sanan säilä on heilahtanut terävästi. Persson on kerrannut perinteisiä sosiaalidemokraattisia vaalilupauksia, luvannut nostaa työttömyysavustuksia ja pelotellut mitä kaikkea tapahtuu, jos porvarilliset pääsevät valtaan. Oikeisto myy valtionyhtiöitä, laskee veroja ja romuttaa julkisen talouden ja pörssiyhtiöt haukkaavat sairaalat.

Ikäluokkaa nuorempi Reinfeldt on harvoin jäänyt sanattomaksi, ja työntynyt sosialidemokraattien perinteiselle tontille väittämällä, että demarit eivät enää pysty hoitamaan työllisyyttä vaan tuputtavat vain avustuksia. Lehtien katsojaraadit ovat kerta toisensa jälkeen todenneet, että Reinfeldtissä Persson on kohdannut voittajansa.

Valtaa jaettava

Ruotsin politiikassa on näihin päiviin saakka ollut tavallista, että demarit saavat vaaleissa kuin vaaleissa 36-45 prosenttia äänistä ja muodostavat yksin vähemmistöhallituksen. Tämä on ollut mahdollista, kun vasemmistopuolue ja sittemmin myös ympäristöpuolue, ovat kiltisti ja ilman isoja vaatimuksia tukeneet hallitusta.

Nyt tilanne on toinen, ja puhtaiden sosiaalidemokraattisten hallitusten ajan arvellaan olevan ohi. Ruotsissa tavallisesti vasemmistoon kuuluvaksi luokiteltu ympäristöpuolue on ilmoittanut selkeästi, ettei se enää tue hallitusta, jossa se ei itse ole mukana. Myös vasemmistopuolue on alkanut vaatia ministeripaikkoja.

Vaalikampanjan lopulla veikataankin, että Ruotsi saa sunnuntain valtiopäivävaalien jälkeen 12 vuoden tauon jälkeen porvarillisen hallituksen tai ympäristö- ja vasemmistopuolueilla vahvistetun demarijohtoisen hallituksen. Ympäristöpuolue voi heittäytyä keskusteluihin myös porvariallianssin kanssa. Joka tapauksessa Ruotsin politiikassa on alkamassa aivan uusi aika.

(MTV3-STT-TT)

Lue myös:

    Uusimmat