Mainos

Kysely: Poliitikot saavat heikkoja arvosanoja

Luottamus poliittisiin päättäjiin on heikentynyt selvästi useiden kyselyjen mukaan. Eniten poliitikkojen luottamusta on syönyt kevään ja alkukesän vaalirahajupakka. Arvostustaan ovat menettäneet niin istuvat ministerit kuin opposition kansanedustajatkin.

STT:n Suomen Gallupilla teettämässä kyselyssä 55 prosenttia vastaajista oli menettänyt arvostustaan poliittisia päättäjiä kohtaan.

Myös tiedotusvälineiden arvostus on vähentynyt, mutta vähemmän. Vastanneista 30 prosenttia sanoi menettäneensä arvostustaan mediaa kohtaan. Keskustalaisten joukossa median arvostus on laskenut enemmän kuin poliitikkojen. Kaikkien muiden puolueiden kannattajien kohdalla suhde oli toisinpäin. Keskustan kannattajista 46 prosenttia sanoi menettäneensä arvostustaan tiedotusvälineitä kohtaan, 37 prosenttia oli menettänyt arvostustaan poliitikkoihin.

Kysely tehtiin kesäkuun alussa, puoluekokousten ollessa käynnissä, ennen kuin oppositio päätyi olemaan tekemättä vaalirahoituksesta välikysymystä.

Luottamusta ei myöskään päättäjien kykyyn onnistua tärkeimmissä tavoitteissaan, kertoo Helsingin Sanomien teettämä mielipidetutkimus. Niin ikään ministerit ovat saaneet kehnoja arvosanoja Iltalehden kyselyssä.

Oma puolue yhä luotettava

Puolueiden rahoitussotkut eivät kuitenkaan näytä suuresti vaikuttavan kunnallisvaalien äänestysintoon STT:n teettämän tukimuksen mukaan. Vastanneista kolme neljästä eli 74 prosenttia katsoi, ettei asialla ole mitään vaikutusta heidän halukkuuteensa äänestää kunnallisvaaleissa. 14 prosenttia sanoi sen vähentyneen ja yhdeksän prosenttia sanoi olevansa nyt innokkaampi äänestämään.

Suurimmalla osalla vastanneista luottamus omaan puolueeseen oli säilynyt ennallaan. Tätä mieltä oli kolme neljästä, 73 prosenttia vastanneista. Joka viidennellä luottamus omaan puolueeseen oli vähentynyt.

Yleinen kiinnostus politiikkaan oli myös enimmäkseen ennallaan. Vastanneista 61 prosenttia katsoi, ettei se ollut muuttunut mitenkään. Joka neljännen kohdalla se oli vähentynyt ja 13 prosenttia sanoi sen kasvaneen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.