Mainos

Kysely: Perustuslakivaliokunta häätäisi presidentin huippukokouksista

Aamulehden ja Turun Sanomien kyselyn mukaan enemmistö perustuslakivaliokunnasta on sitä mieltä, ettei presidentin kuulu osallistua tulevaisuuden lakiasäätäviin huippukokouksiin. Hallitus ei kaventaisi presidentin valtaoikeuksia näin voimakkaasti.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan enemmistö häätäisi presidentin EU-huippukokouksista, kun unionin perustuslaillinen sopimus tulee joskus voimaan.

Aamulehti ja Turun Sanomat ovat kysyneet asiaa kaikilta valiokunnan jäseniltä. Valiokunnan 17 jäsenestä 10 katsoi, että presidentti Tarja Halosen on astuttava sivummalle EU-huippukokouksista, kun kokoukset muuttuvat uuden sopimuksen myötä lakiasäätäväksi elimeksi. Presidentin valtaoikeudet kutistuisivat huomattavasti kesken kauden.

- Muutos koskee myös istuvaa presidenttiä, ei se vaadi perustuslain muutosta, sanoo valiokunnan jäsen, entinen oikeusministeri Johannes Koskinen Aamulehdessä.

Valtaosa valiokunnan jäsenistä ei sysäisi Halosta sivuun vielä syksyllä, kun eduskunta ratifioi perustuslakisopimuksen, vaan vasta 2008 tai 2009, kun se arvioiden mukaan tulee EU-tasolla voimaan. Presidentin vallan kaventajia on kaikissa puolueissa, vahvimmin kokoomuksessa ja SDP:ssä. Epävarmimpia tai kielteisimpiä olivat keskustan edustajat.

Hallitus antaa tänään esityksen EU:n perustuslaillisen sopimuksen hyväksymisestä eduskunnalle. Sen lähtökohtana on, ettei presidentin valtaoikeuksiin puututa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.