Mainos

Kysely: Palkankorotuksista voidaan tinkiä

Tulevissa työehtosopimusneuvotteluissa voidaan edetä ilman palkankorotuksia ja jopa tinkiä palkoista. Näin ajattelee suurin osa eli noin 54 prosenttia MTV:n uutisten nettikyselyyn vastanneista.

Korotuksista tinkivien mukaan taloudellisesti heikkoina aikoina on tingittävä jostain - mieluummin sitten rahasta kuin esimerkiksi työpaikasta.

- Ehdottomasti nyt on tingittävä korotuksista! Eiköhän se ole kaikkien etu, että mahdollisesti vielä tulevilta irtisanomisilta vältytään, vaikka se muutama kymppi jäisikin saamatta, perustelee eräs vastaaja.

Erään vastaajan mukaan palkankorotukset johtavat hintojen kallistumiseen, eikä palkansaaja saa korotuksesta todellista etua.

- Jos palkkoja korotetaan, firmojen on pakko korottaa vastaavasti ulosmyyntihintojaan. Eli edelleenkään kuluttaja ei saa palkallaan enempää hankintoja kuin aiemmin, ja pienituloiset ostavat vähemmän, koska tavarat ovat kalliimpia.

Ammattiliitot, SAK etunenässä ovat vaatineet yrityksiltä palkankorotuksia. SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan yrityksillä on korotuksiin myös varaa.

Vähemmistö eli hieman yli 45 prosenttia nettikyselyyn vastanneista on SAK:n linjoilla: palkkoja on korotettava.

Eräs vastaaja myötäilee Lylyä siinä, että ilman korotuksia jääminen heikentäisi kuluttajien ostovoimaa.

- Palkansaajan ostovoiman säilyminen edes ennallaan edellyttää palkankorotuksia. Kaikki verot ja veroluonteiset maksut nousevat aina automaattisesti vuosittain. Samoin esim. vakuutusmaksut. Suuntaus välillisten verojen korottamiseen syö ostovoimaa. Yleensä kaikki hinnat tuppaavat kohoamaan, vastaaja kirjoittaa.

MTV:n nettikyselyssä kysyttiin: Pitäisikö syksyn tes-neuvotteluissa tinkiä palkankorotuksista ja päätyä jopa nollalinjalle?

Kyselyyn oli torstaiaamuun mennessä tullut yli 1200 vastausta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.