Mainos

Kysely paljasti karun tilanteen kouluissa ja päiväkodeissa

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n kyselyn mukaan jopa kahdessa kolmasosassa kouluista ja päiväkodeista on esiintynyt sisäilmaongelmia kahden viime vuoden aikana.

Ilmoittajina tapauksissa ovat olleet opetusalan henkilökunta tai vanhemmat.

– Pahin ongelma on, että sisäilma sisältää mikrobeja ja terveydelle vaarallisia hiukkasia. Se näkyy arjessa niin, että altistumisen seurauksena lapsille, nuorille ja opettajille ilmenee erilaisia hengitysoireita, allergioita, väsymistä sekä nukkumis- ja työssä jaksamisongelmia. Niiden määrä ja laajuus ovat yllättäneet meidät kaikki, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Luukkaisen mukaan yli 500 rehtorin, päiväkodin johtajan ja työsuojeluvaltuutetun vastauksista ilmeni myös, että sisäilmaongelmien käsittelyssä on suuria puutteita.

–Ilmastoinnit ovat niin puutteellisia, ettei ilma vaihdu ja siellä (kouluissa ja päiväkodeissa) väsytään. Silloin ei jakseta työskennellä ja se on ongelma varsinkin nyt, kun ryhmäkoot kasvavat koko ajan.

Lasten terveys vaarassa

Luukkainen korostaa, että erityisesti lasten kannalta sisäilmaongelmat ovat vakava asia.

– Lapsen kannalta siinä tulee koko terveys vaarantumaan. Pieni lapsi saattaa monta vuotta käydä koulua tai päiväkotia sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa, jolloin koko terveyden kehitysperusta murenee tai saattaa vaarantua.

Hän lisää, että opettajien osalta sisäilmaongelmat ovat johtaneet ikävään lopputulokseen.

–Meillä on valitettavasti lukuisia esimerkkejä siitä, ettei työtä ole pystytty tekemään enää lainkaan, jolloin sairaseläke on edessä.

VM:n esitys tyrmistyttää

Valtiovarainministeriön ehdotuksessa ensi vuodelle valtiosuutta koulujen perustamiskustannuksiin pienennetään seitsemällä miljoonalla eurolla. Ehdotus tyrmistyttää Luukkaista.

– Ministeriön ehdotuksessa korjausrahaa on sen verran, että sillä voitaisiin korjata 500 oppilaan työympäristö. Meillä on koko maassa yli 570 000 lasta peruskouluissa. Jos näistä kouluista jo kaksi kolmesta kärsii sisäilmaongelmista, niin sen piirissä on yli 400 000 oppilasta. Eihän tällaisilla rahoilla ole edes hiukanjyvän merkitystä, valtiovalta käytännössä pesee kätensä kokonaan ja jättää sen kuntapäättäjien harteille.

Luukkainen heittääkin pallon uudelleen päättäjien pohdittavaksi.

– Kuinka moni päättäjä ei tekisi mitään, jos saisi kuulla, että omassa asunnossa on sisäilmaongelmia? Luulen, ettei kukaan jättäisi asiaa siihen. Mutta sitten, kun heidän lapset, lapsenlapset tai naapurit työskentelevät tällaisissa tiloissa, niin asialle ei tehdä mitään.Onhan tämä käsittämätön juttu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.