Kysely paljastaa: Omakotiostajilla faktat pahasti hukassa

Suomalaiset omakotitalon ostajat tuntevat melko huonosti talokauppaan liittyviä lainalaisuuksia, paljastaa SKV Kiinteistönvälityksen kysely. Myyjän oletetaan vastaavan jopa talon pikkuvioista vuosia kaupanteon jälkeen. Vaatimukset hinnanalennuksista ovatkin yleistyneet.

Millaiset ovat talon perustukset? Entä onko talossa kiinnityksiä? Löytyykö kaupanvahvistajaa? Nämä asiat ovat menevät monen omakotitalon ostajan ymmärryksen yli. SKV Kiinteistönvälityksen välittäjilleen tekemän kyselyn mukaan suurin osa talon ostajista tai myyjistä tuntee talokauppaan liittyvät lainalaisuudet vain osittain tai huonosti. Suurimmat harhaluulot liittyvät myyjän vastuuseen talosta.

– Monet talonostajat luulevat, että myyjällä olisi kiinteistöstä viiden vuoden takuu, ja kaikki pienetkin talon ikääntymiseen liittyvät viat voi korjauttaa myyjällä, välittäjä kertoo.

Välittäjien mukaan myös monet taloaan kauppaavat ovat epätietoisia vastuustaan. Jos talosta löytyy viiden vuoden sisään kaupanteosta esimerkiksi myyjästä johtuvia kosteusvaurioita, ostaja voi vaatia hinnanalennusta tai kaupan purkua. Joidenkin välittäjien mukaan vaatimukset hinnanalennuksista ovat jopa yleistyneet.

– Tietoisuus ostajan oikeuksista on lisännyt vaatimuksia ostohinnan alentamisesta. Kuntotarkastuksissa löytyneistä pienistäkin virheistä yritetään helposti saada alennusta hintaan, välittäjät kertovat.

Myös ostajilla on velvollisuus ottaa selvää talon kunnosta ja tontista ennen kauppaa, mikä tuntuu monelta unohtuvan.

– Helposti luullaan, että ostaja voi seistä tumput suorana, eikä hänen tarvitse ottaa selvää kiinteistön kunnosta tai muistakaan asioista, välittäjä ihmettelee.

Pintasilaus ei riitä

Omakotitaloaan kauppaavilla on vahva tunneside usein itse rakentamaansa tai remontoimaansa kotiin. Tämä voi johtaa vääristyneeseen käsitykseen talon arvosta. Taloon on saatettu tehdä kattava pintaremontti ja keittiö sekä kylpyhuoneetkin on voitu uusia, mutta itse rakennuksen kunto onkin retuperällä.

– Rakennuksen huollon laiminlyönti näkyy kivijalassa, maalipinnoissa ja katossa. Sadevesijärjestelmät ovat useasti puutteelliset ja seinien vierustoilla kasvaa kasvillisuutta. Tällaisia asioita myyjä ei välttämättä huomioi, mutta välittäjä huomaa heti.

Usein myös hyvin hoidetun pihan ja pihavajojen uskotaan nostavan asunnon arvoa. Ne vaikuttavat kodin houkuttelevuuteen, mutta talon hintaa ne eivät suoraan nosta. Sen sijaan taloudellinen lämmitysmuoto, muut edulliset asumiskustannukset ja tehdyt peruskorjaukset takaavat asunnon arvon.

– Kaiken ei tarvitse olla priimaa, mutta kunhan perustukset ja muut keskeiset asiat ovat kunnossa. Ostajalle pitää tulla olo, että taloa on pidetty hyvin, välittäjä neuvoo.


LUE MYÖS:


MTV3/Jokakoti

Lähde: Deski

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja