Kysely: Omatoiminen liikunta nuorten suosituin harrastus

Liikunnan jälkeen suosituimpia harrastuksia olivat lukeminen ja kirjoittaminen sekä tietokone- ja musiikkiharrastukset.

Omatoiminen liikunta on yhdeksäsluokkalaisten nuorten suosituin harrastus. Nuoren Suomen ja Nuorten Akatemian huhtikuussa tekemän kyselyn mukaan 62 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista harrastaa omatoimista liikuntaa.

Kyselyyn vastasi 522 nuorta 14 koulusta eri puolilta Suomea. Kyselyssä harrastustoiminnaksi määriteltiin kerran viikossa tai useammin tapahtuva toiminta. Valtaosa, 92 prosenttia, nuorista harrastaa jotain.

Nuoret hakevat harrastuksista mielekästä tekemistä, hyvää oloa ja kavereita.

Liikunnalla on nuorten harrastuksissa tärkeä osa, sillä omatoimisen liikunnan lisäksi 40 prosenttia vastanneista kertoi harrastavansa liikuntaa urheiluseurassa. Seuratoiminnan tulevaisuuden haaste on kuitenkin se, että suurempi joukko nuoria harrastaa liikuntaa omatoimisesti kuin seurassa.

Harrastuksiin kaivataan kannustavia ohjaajia

Kyselyn mukaan yli 70 prosenttia nuorista toivoi harrastuksiinsa ohjaajaa, joka olisi nuoria kunnioittava ja kannustava.

-Harrastustoimintaan mukaan pääsemisen edellytyksenä on monesti se, että harrastus on aloitettu jo lapsena. Valitettavasti nuorille ei ole tarjolla riittävästi rennomman harrastamisen paikkoja, Nuori Suomi ry:n projektipäällikkö Juhani Lehto kommentoi kyselyn tuloksia. Nuorten Akatemian kehittämispäällikkö Lauri Savisaari kaipaa nuorille harrastustiloja, jotta omatoimiseen harrastamiseen olisi mahdollisuuksia.

-Nuorten pitää voida vaikuttaa omaan toimintaansa, Savisaari muistuttaa.

Liikunnan jälkeen suosituimpia harrastuksia olivat kyselyn mukaan lukeminen/kirjoittaminen (28 prosenttia vastanneista), tietokoneharrastukset (25) ja musiikkiharrastukset (23).

Rahan puute harvoin liikuntaharrastuksen este

Jos nuorella ei ole harrastuksia, kyselyn mukaan harrastamattomuus johtuu laiskuudesta, vähäisestä kiinnostuksesta tai ajan puutteesta. Vajaa viidennes nuorista koki rahan puutteen harrastamisen esteeksi.

Nuoren Suomen ja Nuorten Akatemian kyselyä täydennettiin ryhmähaastatteluilla, joihin osallistui 66 nuorta yhdeksältä paikkakunnalta. Tutkimusaineisto oli muodostettu harkinnanvaraisesti, joten tuloksia ei voida suoraan yleistää koko maahan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat