Mainos

Kysely: Nuoret työntekijät hyväksyvät yritysten epäeettisen toiminnan

Lähes kolme neljästä nuoresta työntekijästä hyväksyy epäeettisen toiminnan yrityksen selviytymisen keinona, käy ilmi konsulttiyhtiö EY:n kansainvälisestä tutkimuksesta. 

Joka neljäs 25-34-vuotias työntekijä hyväksyy kyselyn mukaan lahjonnan, ja viidennes on valmis toimimaan epäeettisesti oman uransa edistämiseksi. Tämä tarkoittaisi kyselyn mukaan esimerkiksi eettisten sääntöjen noudattamatta jättämistä, väärän tiedon välittämistä johdolle tai tilintarkastajien harhaanjohtamista. 

Nuoret työntekijät ajattelevat myös huomattavasti muita ikäryhmiä useammin, että oma yritysjohto on valmis toimimaan epäeettisesti. Kaksi kolmesta nuorista työntekijöistä ajattelin kyselyn mukaan näin. 

EY:n hyvän hallinnointitavan noudattamiseen ja väärinkäytösten tutkintaan erikoistuneen tiimin johtaja Markus Nylund pitää tutkimustulosta yllättävänä. 

– Yleisesti mielletään, että nuoret ajattelevat eettisemmin kuin vanhemmat sukupolvet, mutta tutkimuksen valossa sanoisin, että yritysten tulisi todella kiinnittää huomiota eettisten toimintatapojen mukaiseen näkyvään toimintaan sekä selkeyttää ohjeistuksia ja korostaa koulutuksen tärkeyttä työntekijöille. Muuten riski väärinkäytöksille tulevaisuudessa kasvaa, Nylund varoittaa EY:n tiedotteessa. 

– Tulevat päättäjät on saatava ymmärtämään väärinkäytösten seuraukset ja toisaalta kannustettava tuomaan julki huolensa tai suoranaiset epäilynsä mahdollisista väärinkäytöksistä, jos sellaisia on, Nylund jatkaa. 

EY:n tutkimukseen vastasi yli 4000 yritysten työntekijää 41 maassa Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa. Myös Suomi oli kyselyssä mukana. Suomessa kyselyä varten haastateltiin sataa henkilöä. Kiina, Pohjois-Amerikka, Etelä-Amerikka ja Australia eivät olleet kyselyssä mukana. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.