Mainos

Kysely: Niinistön kannattajat varmimpia äänestäjiä

SAK:n teettämän kyselyn mukaan äänestysprosentti näyttää nousevan hieman viime presidentinvaaleja korkeammaksi. Kysely osoittaa myös, että kansalaisten mielikuvat pääehdokkaista ovat varsin positiivisia.

Yli kaksi kolmasosaa kansalaisista aikoo täysin varmasti äänestää presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella ja neljännes melko varmasti. Päättäväisimmin uurnille ovat menossa kokoomuksen Sauli Niinistön kannattajat ja puolueittain vasemmistoliiton, kokoomuksen ja vihreiden kannattajat. Tämä käy ilmi SAK:n julkistamasta kyselystä.

Epävarmimpia äänestäjiä ovat työntekijät, itä- ja pohjoissuomalaiset sekä keskustan kannattajat. Kyselystä käy myös ilmi, että naiset suuntaavat uurnille miehiä hanakammin: Kolme neljäsosaa naisista on täysin varma vaaleihin osallistumisestaan.

Kyselyn perusteella mielikuvat pääehdokkaista ovat varsin myönteisiä. SDP:n ja vasemmistoliiton Tarja Halosta luonnehdittiin yleisimmin luotettavaksi vastuunkantajaksi ja hyvinvointiyhteiskunnan puolustajaksi, Niinistöä yrittäjien presidentiksi ja talouselämän puolestapuhujaksi ja keskustan Matti Vanhasta maaseudun puolestapuhujaksi ja hyvinvointiyhteiskunnan puolustajaksi.

Pehkosen mukaan Vanhanen näyttää jäävän Halosen varjoon - kyselyn perusteella heidän profiilinsa muistuttavat toisiaan, mutta Haloseen liitetään enemmän myönteisiä ominaisuuksia. Syksyn kyselyt ovat ylipäätään kertoneet puhdin puutteesta keskustan joukoissa, kyselyn tehneen TNS-Gallupin yksikönjohtaja Juhani Pehkonen arvioi.

Vastaajista 15 prosenttia piti työväen presidentti -määrettä sopivana Niinistölle. Halosella osuus oli 79 ja Vanhasella 31 prosenttia. Niinistö julkisti kyselyajankohdan loppupäivinä työväen presidentti -teemansa ja perustelunsa sille. SAK sai teemasta vihiä kokoomuksen leiristä etukäteen, joten se osattiin ottaa mukaan.

Äänestämisen uskotaan kannattavan

Äänestysprosentti näyttää nousevan jopa hieman korkeammaksi tai ainakin samalle tasolle kuin viimeksi, arvioi . Vuoden 2000 presidentinvaaleissa äänestysprosentti oli ensimmäisellä kierroksella 76,9 prosenttia.

Miltei kaikki vastaajat (93 prosenttia) torjuivat väitteen, että äänestäminen ei kannata, koska lopputulos on jo tiedossa. Kahdeksan kymmenestä kiisti arvion, että omalla ehdokkaalla ei olisi mahdollisuuksia tulla valituksi.

Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n osalta tulokset saivat johtaja Matti Tukiaisen kaipaamaan "äijäenergiaa". SAK:laisista miehistä vain reilu puolet on täysi varma äänestämisestä. Keskusjärjestössä on siis noin 200 000 miestä, joiden vaaleihin osallistuminen on ainakin jossain määrin epävarmaa.

SAK:lla ei ole aikeita ryhtyä isompaan vaalikampanjointiin. Vaikka presidentinvaalit ovat tärkeät, ovat eduskuntavaalit edunvalvonnan kannalta kuitenkin olennaisemmat, Tukiainen vertaa.

Vastaajat suhtautuivat varsin suopeasti siihen, että etu- ja kansalaisjärjestöt aktivoivat äänestäjiä ja kertovat omat kantansa ehdokkaista. Tukiainen päätteli, että kansalaiset pitävät esimerkiksi SAK:n avointa tukea Haloselle aivan luontevana asiana.

TNS-Gallup haastatteli 935:tä yli 18-vuotiasta suomalaista 18.-28. lokakuuta. Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kyselyssä ei suoraan kysytty, ketä vastaajat aikovat äänestää. Nämä tiedot on saatu TNS-Gallupin toiselle toimeksiantajalle samaan aikaan tehdystä kyselystä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.