Mainos

Kysely: Lihavuusleikkaukseen päätyneet koetaan laiskoina

Lihavuusleikkauksen läpikäyneet tai sitä suunnittelevat törmäävät usein asenteisiin, joiden mukaan leikkausta pidetään helppona keinona laihtumiseen, selviää tuoreesta kyselystä.

Leikattujen mukaan muut ihmiset saattavat helposti olla sitä mieltä, että lihavuudesta pitäisi selvitä laihdutuksen ja tukiryhmien avulla.

Yli puolet kyselyyn vastanneista oli kokenut lihavuusleikkauksia koskevia ennakkoluuloja. Leikkaukset sekoitetaan helposti kauneuskirurgiaan ja esimerkiksi rasvaimuun.

– Minulta kysyttiin leikkauksen jälkeen, että kuinka paljon painoa jäi leikkauspöydälle. Ei ymmärretä, että leikkauksessa suolisto laitetaan uuteen uskoon ja työ tehdään itse, sanoo Marianne Kurkivuori-Gröhn lihavuusleikattujen tukijärjestöstä LILEstä.

Lähes puolet vastaajista koki, että lihavuusleikkauksista ei kyetä tällä hetkellä puhumaan Suomessa avoimesti.

Valtaosa mahalaukun ohitusleikkauksia

Viime vuonna Suomessa tehdyistä lihavuusleikkauksista valtaosa oli mahalaukun ohitusleikkauksia. Siinä mahalaukkua pienennetään ja ruoansulatusmekanismia muutetaan niin, että vatsa ei enää vedä samankokoisia ruoka-annoksia kuin aiemmin.

Leikatuista 40 prosenttia kertoi laihtuneensa ensimmäisen puolen vuoden aikana yli 25 kiloa.

Kyselyyn vastanneilla leikkaus oli tuonut helpotusta paitsi lihavuuteen myös siihen liittyviin sairauksiin. Aikuistyypin diabetesta sairastavista vastaajista 60 prosenttia kertoi, että he olivat päässeet leikkauksen jälkeen lääkityksestä eroon.

Vastaajat kertoivat lisäksi, että leikkaus oli helpottanut myös verenpainetautia, tuki- ja liikuntaelinsairauksia ja psyykkisiä oireita.

Suomessa tehdään noin tuhat lihavuusleikkausta vuodessa, mikä on huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa. Kyselyyn vastasi 137 leikkauksessa ollutta tai sitä suunnittelevaa suomalaista. Kyselyn toteuttivat leikkauksia tekevä yksityinen Bariatric Center ja LILE.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.