Mainos

Kysely: Laihduttaneista 82 prosenttia kokee epäonnistuneensa

Uuden painonhallintatutkimuksen mukaan enemmistö laihduttajista pudottaa painoaan ulkonäöllisten syiden vuoksi. Jopa 82 prosenttia kokee joskus epäonnistuneensa laihduttamisessa.

MTV Oy ja Keventäjät ovat teettäneet keväällä 2010 tutkimuksen kuluttajien kokemuksista ja asenteista liittyen erilaisiin painonhallintamenetelmiin.

Kyselyyn vastanneista lähes 70 prosenttia laihdutti tutkimusajankohtana, ja heistä peräti 56 prosenttia tavoitteli 5–15 kilon pudottamista.

Painon pudottaminen hankalaa

Korkealle asetetuista tavoitteista ja kovasta tahtotilasta huolimatta vastaajat kokivat painonhallinnan vaikeaksi. Lähes 20 prosenttia laihduttajista ei ollut onnistunut pudottamaan painoaan.

Keventäjät-palvelun psykologi-asiantuntija Riikka Turun mukaan painonhallinnan karikot ovat vältettävissä järkevällä suunnittelulla.

– Onnistumiseen vaaditaan suunnitelmallisuutta sekä oikeiden menetelmien soveltamista yksilöllisiin tarpeisiin, elämäntilanteeseen ja tavoitteisiin. Liian korkealle asetetut tavoitteet suhteessa arjen mahdollisuuksiin johtavat herkästi epäonnistumiseen ja sitä kautta motivaation lopahtamiseen.

Kun arjen toiminnan tasolle viety painonhallintasuunnitelma puuttuu, nousee riski myös epäjohdonmukaiseen käytökseen ja itsepetokseen. Kyselyyn vastanneista peräti 93 prosenttia on syönyt lähipiiriltään salaa ja 25 prosenttia on sortunut yösyömiseen.

Yli 20 prosenttia vastaajista profiloitui jojoilijoiksi, jolloin laihduttamisen avulla karistetut kilot palaavat takaisin johtaen jatkuvaan laihdutuskierteeseen.

Vastaajista 82 prosenttia on kokenut epäonnistuvansa toistuvasti laihduttamisessa.

Laihdutusta ulkonäön ja terveyden vuoksi

Painonhallinta on tuttua lähes jokaiselle suomalaiselle aikuiselle. Suurimpina motivaation lähteinä MTV3:n teettämän tutkimuksen mukaan ovat ulkonäölliset, joihin nojasi vastanneista 69 prosenttia. 60 prosenttia vastaajista laihdutti terveydellisten syiden vuoksi.

Hoikemmasta vartalosta haaveili peräti 92 prosenttia, ja ainoastaan 10 prosenttia vastaajista ei ollut koskaan pyrkinyt aktiivisesti hallitsemaan painoaan.

Tutkimukseen vastanneista vain 14 prosenttia prosenttia kirjaa ylös kalorinkulutusta ja lähes 80 prosenttia vastaajista ei pidä minkäänlaista laihdutuspäiväkirjaa.

– Meillä jokaisella on omat yksilölliset mieltymyksemme. Omannäköisillä painonhallintaratkaisuilla saadaan parhaita tuloksia, kun ihmisen on helpompi sitoutua noudattamaan tarvittavia muutoksia. Lisäksi liikunta- ja ruokapäiväkirjat toimivat hyvinä kumppaneina laihduttamisessa. Rehellisesti täytettyinä päiväkirjat aiheuttavat ahaa-elämyksen, joka motivoi muutoksiin ruokailu- ja liikkumistottumuksissa, sanoo Keventäjien lääkäriasiantuntija Kirsi Pietiläinen.

Kaikesta ei tarvitse luopua, jos elämäntapojaan muuttaa järkevästi ja itselleen soveltuvilla tavoilla. Pitkäjänteiset elämäntapamuutokset ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomioiminen ovat avainasemassa pysyvään painonhallintaan.

Uudistunut Keventäjät -palvelu palvelee entistä monipuolisemmin erilaisia painonhallinnan ja hyvinvoinnin edistämisen tarpeita. Tavoitteena on tarjota käyttäjille yksilöllistä tukea pysyvien elämäntapamuutosten syntymiseen.

MTV3

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.