Mainos

Kysely: Kuntavaali-into kasvussa

Kuntaliiton kyselyn mukaan suomalaisten äänestysinto on kasvamassa.

Kuntaliiton teettämässä kyselyssä 73 prosenttia ilmoitti aikovansa äänestää tässä kuussa pidettävissä kuntavaaleissa. Heinäkuussa vastaavassa kyselyssä äänestämään aikoi 68 prosenttia.

Kyselyn teki Taloustutkimus syys-lokakuun vaihteessa. Siinä haastateltiin noin tuhatta vastaajaa.

Äänestysaikeita kartoittavissa kyselyissä saadaan korkeampia äänestyslukuja kuin vaaleissa. Kuntavaalien äänestysvilkkaus on viime aikoina ollut laimeaa. Edellisissä vaaleissa vuonna 2004 prosentti oli 58,6, vuonna 2000 vielä alempi eli 55,9.

Tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom arvelee, että kiinnostusta kuntavaaleihin ovat lisänneet kuntaliitokset sekä muutokset kuntien rakenteissa ja palveluissa.

Nuorissa ikäryhmissä äänestysinto on kasvanut selkeimmin verrattuna aikaisempiin kyselyihin, mutta into on silti laimeampaa kuin varttuneemmilla. Esimerkiksi 25-34-vuotiaista kaksi kolmesta sanoo aikovansa äänestää.

Neljännes alle 25-vuotiaista ilmoittaa, että ei aio äänestää. Koko väestöstä äänestämisen aikoo varmasti jättää väliin 11 prosenttia.

Varmimmin äänestämään ovat menossa vanhemmat ikäluokat, keskimääräistä enemmän ansaitsevat, korkeakoulututkinnon suorittaneet ja Etelä-Suomessa asuvat. Itä-Suomessa ja Lapissa asuvat ovat lähdössä uurnille nihkeimmin. Viime kuntavaaleissa Etelä-Suomessa äänestysinto oli keskimääräistä alhaisempi ja Lapissa korkeampi.

Vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajista löytyy eniten äänestämistä epäröiviä ja nukkuvia. RKP:n äänestäjät olivat varmimpia äänestysaikeistaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.