Mainos

Kysely: Kiina devalvoi kahden vuoden sisällä

Kiinan odotetaan devalvoivan rahayksikkönsä juanin kahden vuoden sisällä, katsovat Reutersin haastattelemat ekonomistit. Devalvointia tarvitaan, jotta maa voisi parantaa vientiteollisuutensa kilpailukykyä talouskasvun hidastuessa.

Kyselyyn osallistuneista 22 ekonomistista 11 ennusti, että Kiina devalvoi juanin tämän vuoden ja vuoden 2000 välisenä aikana. Kuusi ekonomistia katsoi, että devalvaatio on todennäköinen tai vähintään mahdollinen. Vain viisi piti sitä epätodennäköisenä.

Kiinan viranomaiset ovat toistuvasti sanoneet, ettei juanin devalvaatiolle ole tarvetta. Kiinalaisten mielestä ei ole mitään syytä heikentää juanin 8,28 dollarin tavoitetasoa.

Devalvaatioon uskovista ekonomisteista useimmat pitivät sitä todennäköisenä tämän vuoden jälkipuoliskolla tai vuonna 2000. Kiinan kauppataseen ylijäämä viime vuonna kasvoi lähes kahdeksan prosenttia edellisvuodesta 48,6 miljardiin dollariin. Viennin arvo nousi 0,5 prosenttia, mutta tuonnin arvo laski 1,5 prosenttia. Viennin nousu oli hitainta sitten vuoden 1983. Vuonna 1997 Kiinan vienti lisääntyi lähes 21 prosenttia.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.