Kysely: Kapea enemmistö sallisi pappien tekemän politiikan

Mitro Repo (Kuva: Antti Aimo-Koivisto)

MTV3:n nettikyselyn mukaan pieni enemmistö kannattaa pappien oikeutta ryhtyä poliitikoksi.

Ortodoksipappi Mitro Revon asettuminen ehdolle europarlamenttivaaleissa kohtasi viime viikolla vaikeuksia, kun piispainkokous ilmoitti Revon joutuvan luopumaan pappeudestaan mahdollisen poliittisen uran ajaksi.

Nettikyselyyn vastanneista 3300:sta henkilöstä 56 prosenttia ei nähnyt ongelmaa papin ryhtymisessä poliitikoksi.

Osa hyväksyjistä asetti myöntymykselleen ehtoja. Heidän mukaansa pappi ei saisi käyttää politiikassa ammattinsa tuomaa arvovaltaa väärin. Myös virkapuvun käyttö koettiin ongelmallisena.

- Puoluevalintaa ja muita maallisia mielipiteitä ei saa kytkeä uskontoon. Ei saa syntyä vaikutelmaa, että poliittinen mielipide perustuu uskonnolliseen "totuuteen".

Kannattajien mielestä papin ammatin ei pitäisi rajata yleistä kansalaisoikeutta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja yhteisten asioiden hoitoon. Asiaa verrattiin luterilaiseen käytäntöön, ja todettiin sen toimivan hyvin.

Pappi kaikkien edustaja

Vastustajat näkivät suurimpana ongelmakohtana edustuskysymyksen:

- Papin tulee olla ihmiskunnan eikä vain jonkin ihmisryhmittymän edustaja.

Osa vastaajista koki pappien ryvettyvän politiikassa. Poliitikoille tyypillinen voimakas oman mielipiteen ja näkökannan ajaminen oli monen vastaajan mielestä yhteen sovittamaton papin vakaumuksen kanssa. Uskontoon liittyvä kysymys onnistui herättämään voimakkaita tunteita:

- Jeesus ei osallistunut politiikkaan ja näin jätti meille mallin. Ystävyys maailman kanssa on vihollisuutta Jumalan kanssa.

Kannattajat suhtautuivat optimistisesti pappeihin politiikassa, ja arvelivat heidän ammattinsa antavan hyvän näkökannan yhteiskunnan asioihin. Kannanotoissa näkyi myös turhautumista politiikan viihteellistymiseen:

- Parempi pappi kuin olemattomat julkkikset.

Lue myös:

    Uusimmat