Mainos

Kysely: Kansa haluaa puolueilta uusiutumista

Tuoreen kyselyn perusteella enemmistö suomalaisista patistaa poliittisia puolueita muuttumaan. Poliittinen toiminta saa osakseen arvostelua, vaikka puolueiden olemassaoloa ja toimintaa pidetäänkin välttämättömänä.

Äänestystä

Kuntaliiton teettämän kyselyn mukaan 53 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että puolueiden tulisi unohtaa vanhat toimintatapansa ja uusiutua. Lisäksi 55 prosenttia vastanneista kokee valtuutettujen unohtavan äänestäjät liian pian vaalien jälkeen. Peräti 61 prosenttia kansalaisista on sitä mieltä, että puolueita kiinnostavat vain äänet, eivätkä äänestäjien mielipiteet.

Suomalaiset kokevat kuitenkin puolueet tarpeellisina. Lähes kolme neljäosaa kansasta pitää puolueita välttämättöminä kansanvallan toteutumiseksi. Kansalaiset eivät kuitenkaan jaksa kiinnostua kannattamansa puoleen toimista, sillä vain runsas kolmasosa seuraa säännöllisesti edustajien valtuustotoimintaa. Luottamus puolueisiin ja kunnallisdemokratiaan on kuitenkin selvästi kohentunut sitten vuosina 1996 ja 1990 tehtyjen vastaavien tutkimusten.

Äänestämistä kunnallisvaaleissa pidetään edelleen hyvänä tapana vaikuttaa kunnan asioihin, ja äänestämisen painoarvo on kasvanut vuodesta 1994. Kasvanut on myös suorien kontaktien merkitys eli yhteydenotto valtuutettuun tai muissa luottamustehtävissä toimiviin ja kunnan henkilökuntaan. Osallistumista puoluetoimintaan pitää hyvänä vaikuttamistapana alle puolet vastaajista.

Kunnallisesta luottamustehtävästä on erittäin tai melko kiinnostunut noin joka kuudes haastatelluista. Koko aikuisväestöstä laskettuna osuus vastaa noin puolta miljoonaa henkilöä. Kiinnostuneimpia luottamustehtävistä ovat alle 25-vuotiaat, joista erittäin tai melko kiinnostuneita on neljäsosa.

Taloustutkimus haastatteli tutkimukseen noin tuhatta suomalaista.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.