Mainos

Kysely: Jouluruokiin kuluu reilusti rahaa

Lähes puolet kyselyyn vastanneista ennakoi, että ruokaostokset haukkaavat tililtä enintään 150 euroa.

Monet suomalaiset kuluttavat jouluruokaan enemmän rahaa kuin viime vuonna. Joulupöytään asetellaankin laadukkaita herkkuja, kuten esimerkiksi hyviä juustoja. Suosikkijuomia ovat punaviini ja maito.

Tiedot ilmenevät Päivittäistavarakauppa ry:n ja Finfoodin Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä, johon vastasi noin 400 suomalaista.

Viidennes vastaajista arvelee käyttävänsä jouluruokaan enemmän rahaa kuin vuosi sitten. Valtaosa aikoo kuluttaa herkkuihin saman summan kuin aiemmin, ja joka kymmenes aikoo hieman pihistellä. Lähes puolet vastaajista ennakoi, että ruokaostokset haukkaavat tililtä alle 150 euroa.

Ruokakauppa odottaa kaikkiaan hyvää joulumyyntiä. Elintarvikkeiden kulutus on siirtynyt kalliimpiin tuotteisiin, ja kehityksen uskotaan jatkuvan myös jouluna.

- Kehitys johtuu hyvästä taloustilanteesta. Voi myös olla, että kun vaatekauppa ja urheiluvälinekauppa on kärsinyt lämpimästä ilmasta, on ostovoimaa enemmän käytettävissä, arveli järjestöpäällikkö Ilkka Nieminen Päivittäistavarakaupasta.

Kyselyn mukaan hinta, laatu ja kotimaisuus listataan jouluruokien ostoperusteiksi. Kinkku on edelleen juhlapöydän valtti, sillä kaikkiaan 80 prosenttia vastaajista aikoo hankkia perinteisen herkun. Valtaosa laittaa tarjolle myös lanttulaatikkoa, porkkanalaatikkoa ja perunalaatikkoa.

Punaviiniä kuluu

Kinkun kyytipoikana suomalaiset kulauttelevat punaviiniä, maitoa, vettä tai olutta. Punaviinin menekki harppaa jouluna niin korkealle, että yli 50 000 asukkaan kaupungeissa viini on kyselyn mukaan suosituin juoma.

Alkoissa on varauduttu punaviinin vinhaan kysyntään, sillä juoman myynti kasvaa yli 1,3 miljoonaa litraa joulun aikana. Kaikkien hintaluokkien viinien kysyntä kiihtyy suuren juhlan alla.

- Toiset ovat sitä mieltä, että joulupöydässä on niin paljon makuja, ettei siihen kannata ostaa kaikkein hienointa viiniä. Toiset taas ajattelevat, että joulu on suurin juhla ja he haluavat laittaa silloin parhaan viininsä pöytään, kertoo viestintäpäällikkö Sari Askola Alkosta.

Päivittäistavarakaupan Nieminen arvelee, että jouluruuat ja viinit hankitaan samalla reissulla, sillä vastaajista lähes puolet kertoi hamstraavana juhlaherkut hypermarketeista. Niiden yhteydessä sijaitsee usein myös Alko.

Moni kokkaa juhlaherkut oman lieden ääressä. Esimerkiksi riisipuuro, karjalanpaisti ja laatikot ahkeroidaan mieluiten itse. Nuoremmat kalastavat reseptejä internetistä, ja aikuiset ja iäkkäämmät luottavat omiin reseptikirjoihinsa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.