Mainos

Kysely: Irtisanotuista ei huolehdita

Suomessa irtisanottujen henkisestä jaksamisesta ei huolehdita eikä johto tue työilmapiirin palautumista yt-neuvottelujen jälkeen, ilmenee tuoreessa kyselytutkimuksesta.

Tieturin, Sopranon ja European Business Ethics Networksin (EBEN) toteuttamassa kyselytutkimuksessa liki 95 prosenttia on sitä mieltä, että irtisanottujen henkisestä jaksamisesta ei huolehdita irtisanomisen jälkeen.

Lisäksi 82 prosenttia vastaajista koki, että työilmapiirin palautumista ennalleen yt-prosessin jälkeen yleensä tuetaan liian vähän tai ei lainkaan.

– Yt-neuvottelujen aikana tyypillisiä tuntemuksia ovat stressi, epävarmuus ja pelko. Vaikka yt-neuvottelut kohdistuvat usein myös johtotasoon, heidän tulisi kyetä huolehtia alaisten jaksamisesta ja työilmapiirin palautumisesta neuvottelujen jälkeen, sanoo Tieturin vanhempi konsultti Niklas Reuter.

Yli puolet vastaajista kokee, ettei organisaatio tue tai auta yt-neuvotteluissa irtisanottuja työntekijöitä työllistymään. Tutkimuksen mukaan irtisanotun ei juurikaan kannata odottaa, että häntä autettaisiin uuden työpaikan löytämisessä tai tuettaisiin yrittäjäksi ryhtymistä.

Vastaajien mielestä henkilöstön mahdollisuudet vaikuttaa neuvottelujen lopputuloksiin ja tavoitteisiin koetaan hyvin rajallisiksi. Lisäksi yli puolet katsoo yt-neuvottelujen tulosten olevan selvillä jo alusta alkaen.

Tieturin, Sopranon ja EBEN Finlandin marraskuussa 2013 teettämään kyselyyn vastasi 307 suomalaista työntekijää, joista valtaosa edustaa johtajaa, omistajaa tai ylempää toimihenkilöä (yht. 86 %). Vastaajista 86 % on ollut osallisena yt-neuvotteluissa viimeisten viiden vuoden aikana ja lähes puolet (48%) on itse johtanut yt-neuvotteluita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.