Kysely: Eurovaalien äänestysinto laskussa

MTV:n uutisten ja Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston kyselyssä vajaa puolet (48%) suomalaisista kertoo varmasti äänestävänsä kesäkuun vaaleissa. Luku on hieman alhaisempi kuin pari vuotta sitten tehdyssä kyselyssä. Myös niiden osuus, jotka varmasti tai luultavasti jättävät äänestämättä, on noussut. Vaikka vain hieman alle puolet aikoo varmasti äänestää, pitää 67% äänestämistä eurovaaleissa silti tärkeänä tapana vaikuttaa EU:n päätöksiin.

Varmimpia äänestämisestään ovat Kokoomuksen ja Vasemmistoliiton kannattajat, joista selvästi yli puolet aikoo varmasti äänestää. Perussuomalaisten kannattajista sen sijaan vain 42% aikoo varmasti äänestää kesäkuun europarlamenttivaaleissa. Varmoja äänestäjiä on eniten pääkaupunkiseudulla, korkeasti koulutettujen ja toimihenkilöiden joukossa.

Nuoria ei juuri kiinnosta

Ikäryhmittäin selvästi erottuvat alle 25-vuotiaat. Heistä vain 29% aikoo käyttää äänioikeuttaan. Yli viisikymppisistä taas yli puolet aikoo äänestää. Nuorten äänestysaktiivisuus on kestohuolena myös muissa vaaleissa. MTV:n uutisten vaaliasiantuntija Kimmo Grönlundin mukaan EU on jäänyt monelle etäiseksi. Jos ei oikein tiedetä, mistä Euroopan parlamentti päättää, ei äänestäminenkään välttämättä kiinnosta.

Oikeusministeriö ja parlamentin tiedotustoimisto lähettävät ensi kertaa äänioikeutetuille esitteen kesäkuun vaaleista. Sen sijaan vuoden 2007 eduskuntavaalien miljoonakampanjan kaltaisiin toimiin ei nyt ryhdytä. Oikeusministeri Tuija Braxin (Vihr.) mukaan äänestysaktiivisuuteen voidaan ainoastaan pitkällä tähtäimellä vaikuttaa, esimerkiksi lisäämällä tietoisuutta parlamentin tehtävistä ja siitä, miten päätökset vaikuttavat Suomessa. Myös Kimmo Grönlund uskoo, että tiedon lisäämisellä voi olla vaikutusta.

Mikä tulee olemaan äänestysprosentti kesäkuun vaaleissa?

MTV ja Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto ovat tehneet vastaavia kyselyjä aiemminkin. Toukokuussa 2007 51% ilmoitti varmasti äänestävänsä kesän 2009 eurovaaleissa, nyt tammikuussa 2009 48%. MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlundin mukaan on äärimmäisen vaikea ennustaa, miten kesän vaalien äänestysaktiivisuus toteutuu. Toisaalta koko EU:n tasolla äänestysprosentti on laskenut tasaisesti vuodesta 1979. Suomessa taas on tapahtunut ”siksak”-liikettä. Ensimmäisissä europarlamenttivaaleissa vuonna 1996 äänesti noin 60%, kolme vuotta myöhemmin vain noin 30%. Vuonna 2004 Suomen äänestysprosentti oli reilu 40%, hieman EU:n keskiarvon alapuolella. Grönlundin mukaan paljon riippuu siitä, saavatko puolueet mukaan tarpeeksi valovoimaisia ehdokkaita, ja miten aktiiviseksi poliittinen keskustelu muotoutuu vaalien alla.

Näin mittaus tehtiin

Tammikuun alussa 2009 TNS Gallup haastatteli MTV:n ja Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston toimeksiannosta 1000:ta henkilöä. Tutkimusaineisto on kerätty puhelinhaastatteluina 1-11.1.2009 päivien välisenä aikana. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1000. Haastatellut edustavat Suomen 15 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaan ulkopuolella. Äänestämiskysymys tehtiin vain henkilöille, joilla on äänioikeus kesäkuun vaaleissa. Näytteen muodostamisessa sovellettiin monivaiheista ositettua otantaa. Tutkimustulosten virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

    Uusimmat