Kysely: Edustajaehdokkaan halutaan ajavan koko valtakunnan etua

Kansanedustajaksi pyrkivältä odotetaan entistä enemmän koko valtakunnan edun ajamista. Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämässä tutkimuksessa haastatellut nostaisivat ehdokkaiden poliittiseksi ykköstavoitteeksi ankarampien rangaistusten säätämisen rikoksista. Sen merkitys on noussut neljässä vuodessa ohi vähemmistöjen asian puolustamisen.

Tutkimuksesta käy ilmi, että valtakunnan edun ajamista toivotaan vahvimmin vihreiden, kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajien keskuudessa. SDP:n, keskustan ja vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa oman alueen edun ajaminen painaa enemmän kuin kilpakumppaneiden joukossa.

TNS Gallupin tekemään tutkimukseen haastateltiin 1009 henkilöä runsaassa kuukaudessa 9. syyskuuta lähtien. Tuloksista kerrotaan Kansalaismielipide ja kunnat -julkaisussa.

Naiset mainitsevat miehiä huomattavasti useammin, että ehdokkaan on puolustettava vähemmistöjen asemaa. Miehille taas on tärkeää, että ehdokas tukee julkisen sektorin menojen karsimista.

Jotta ehdokas saisi liikkuvat äänestäjät taakseen, hänen kannattaisi korostaa koko valtakunnan asian hoitamista ja ympäristö- ja haittaveroja. Puoluekannaltaan vakiintuneet äänestäjät painottavat liikkuvia enemmän muun muassa julkisen sektorin menojen karsimista.

Ehdokkailta toivottuja tavoitteita selvitettiin seitsemällätoista kriteerillä. Listan hännille jäävät myönteinen suhtautuminen ulkomaisen työvoiman muuttoon ja Nato-jäsenyyden kannattaminen.

Yhteydenpitoa vaalien välilläkin

Yli puolet vastaajista pitää ehdokkaan henkilökohtaisista ominaisuuksista tärkeimpänä yhteydenpitoa äänestäjiin vaalien välilläkin.Tarjottuja ominaisuuksia oli 12.

Toiseksi tärkeimmäksi ominaisuudeksi nousee hyvä esiintymiskyky. Liki yhtä tärkeänä pidetään runsasta kokemusta politiikasta. Kahta viimemainittua painottavat erityisesti puoluekannaltaan vakiintuneet äänestäjät. Liikkuvien äänestäjien toiveissa on itsensä ikäinen, räväkkä ja aloitteellinen ehdokas.

Sen sijaan entuudestaan julkisuudesta tuttu naama ei näytä merkitsevän valitsijoille juuri mitään.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat