Mainos

Kysely: 3–6-vuotiaita lapsia kuritetaan eniten

Poliisiammattikorkeakoulussa valmistuneen tutkimuksen mukaan lasten lievä fyysinen kurittaminen, eli kuritusväkivalta perheissä on yleistä.

Noin joka toista alle 13-vuotiasta on kuritettu fyysisesti kotonaan viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Tutkimuksen mukaan kuritusväkivaltaa tapahtuu kaikenlaisissa perheissä. Niin sanotuissa ydinperheissä kuritusta raportoidaan kuitenkin keskimäärin enemmän kuin uusperheissä tai yksinhuoltajaperheissä.

– Eniten kuritusväkivaltaa kohdistuu 3–6-vuotiaisiin lapsiin. Alle 2-vuotiaita lapsia kuritetaan fyysisesti enemmän kuin yli 7-vuotiaita. Tulos on huolestuttava, erikoistutkija Noora Ellonen kertoo tiedotteessa.

– Alle kouluikäisen lapsen persoonallisuus kehittyy voimakkaasti, ja kaikenlainen kaltoin kohtelu on riski lapsen kehitykselle.

Sekä lievemmän että vakavamman väkivallan käyttö on keskimäärin sitä yleisempää, mitä useampia lapsia perheessä on.

Tutkimuksen mukaan kuritustilanteisiin liittyy usein vanhemman väsymys tai stressi. Erityisesti juuri 3–6-vuotiaiden lasten äidit kertovat olevansa väsyneitä ja stressaantuneita. Uusperheissä kaltoin kohteluun liittyy usein myös perheen aikuisten keskinäinen riita.

Hankkeen tutkija peräänkuuluttaakin tukea lapsiperheidelle.

– Yhteiskunta asettaa vanhemmuudelle ja kasvatukselle entistä suurempia paineita. Jotta paineet eivät purkaudu lasten kaltoin kohteluna, sekä lähiyhteisön että palvelujärjestelmän tulee tukea vanhempia arjessa ja kriisitilanteissa

Poliisiammattikorkeakoulun kyselytutkimuksessa selvitettiin suomalaisten vanhempien käyttäytymistä alle 13-vuotiasta lastaan kohtaan ristiriitatilanteissa.

Kyselyyn vastasi yhteensä 3 170 vanhempaa eli hieman yli puolet kyselyn saaneista. Vastaajista 88 prosenttia oli äitejä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.