Kyrön oikeudenkäynnissä lisää todistajia

Hiihtoliiton entiset lääkärit havaitsivat hiihtäjien veressä muutoksia.

Hiihtoliiton entisten lääkäreiden mukaan heillä on havaintoja epon käytöstä hiihtomaajoukkueessa ennen vuotta 2001.

Sen paremmin Juha-Pekka Turpeinen kuin Pirkka Mäkelä eivät yksilöineet tietojaan. Lääkärit todistivat entisen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrön oikeudenkäynnissä Vantaan käräjäoikeudessa.

Hiihdon edustusmaajoukkueen lääkärinä 1998-2001 toiminut Juha-Pekka Turpeinen sanoi havainneensa epohormonin käyttöä hiihtomaajoukkueessa.

-Yksilötasolla en voi ottaa niihin kantaa, koska kyse on potilaiden tai asiakkaiden tiedoista, toteaa Turpeinen.

Turpeinen kertoi havainneensa muutoksia hiihtäjien veren biologisissa muuttujissa, esimerkiksi hemoglobiinissa.

-On fysiologisia muutoksia, joille on vaikea löytää muuta selitystä. Yksilötasolle en halua mennä.

Turpeisen mukaan hänen havaintonsa eivät ole kytkettävissäKari-Pekka Kyröön. Turpeinen ei ole tehnyt havaintoja siitä, että Kyröllä olisi ollut millään leireillä epoa tai kasvuhormoneja.

- Mitään suoria havaintoja ei ole epon käytöstä. En ole nähnyt epo- tai kasvuhormonia käytettävän, Turpeinen sanoi. Hänen mukaansa siihen ei olisi tarvittu lääkäriä.

Entä plasmaekspanderit? valtionsyyttäjä Pekka Koponen kysyi.

-Nestehuoltoon ja -hoitoon panostettiin aktiivisesti. Nesteet olivat aktiivisesti käytössä, Turpeinen totesi.

-Yksityiskohtiin en halua mennä. Niistä on havaintoja 1998-2001.

Käytettiinkö niitä alentamaan korkeita hemoglobiiniarvoja?

-Siinä mennään yksilötasolle.

Mutta käytettiinkö?

- Sitä on käytetty terveysriskien minimoimiseksi.

Onko terveysriski sama kuin erittäin korkea hemoglobiiniarvo?

- Kyllä.

Pirkka Mäkelä: "Olen kuullut"

Pirkka Mäkelä toimi hiihtomaajoukkueen lääkärinä 1994-2001. Hän kertoi "kuulleensa" hormonien käytöstä.

-En ole nähnyt aineita, eikä minulta ole niitä kysytty. Minulta ei ole pyydetty neuvoja, eikä ohjeita, Mäkelä sanoi. Minulle on kerrottu, että hormoneita on käytetty. Sitä ei koskaan käsitelty missään laajoissa keskusteluissa. Siitä puhuttiin aina pienissä piireissä.

Hormoneista Mäkelä ei halunnut puhua vedoten salassapitovelvollisuuteensa. Käräjätuomari Markku Räty ilmoitti, että yleisellä tasolla voi puhua.

- Olen kuullut puhuttavan eposta, Mäkelä sanoi.

Mitään nimiä hän ei halunnut mainita.

Mäkelä kertoi Turpeisen tavoin fysiologisiin muutoksiin liittyvistä havainnoista, jotka viittaavat epon käyttöön. Tälläisia havaintoja ovat mm. korkeat hemoglobiiniarvot.

Mäkelän mukaan plasmaekspandereita käytettiin hiihtomaajoukkueessa korkeiden hemoglobiiniarvojen laskemiseen 1997-2001.

Kari-Pekka Kyröä Mäkelä kuvasi erittäin kunnianhimoiseksi.

Leppäluoto kertoi tutkimuksista

Professori, lääketieteen tohtoriJuhani Leppäluotoa kuultiin puolustuksen todistajana.Leppäluoto on fysiologisen valmennuksen asiantuntija.

Leppäluoto kertoi hiihtäjille tehdyistä tutkimuksista 1990-luvulla leireillä sekä urheilijoiden alppimajoissa. Tarkoituksena oli tutkia korkean paikan vaikutusta urheilijan suorituksiin.

- Mitään poikkeavia, rajat ylittäviä hemoglobiini- tai epoarvoja ei havaittu.

Tutkimukset kestivät kolme viikkoa.

- Olen myös nähnyt 1999 tehdyn laajan tutkimuksen hiihtäjien hemoglobiiniarvoista. Sen perusteella ei voi todeta jonkun käyttäneen epoa.

- 1990-luvulla korkeat hemoglobiiniarvot muutamissa arvokisoissa synnyttivät epäilyn erään keskieuroopan maan epon käytöstä, Leppäluoto sanoi. Hänen mukaansa Kyrö oli ajamassa epo-testien kehittämistä.

Leppäluoto kertoi myös, että häneltä on kysytty mistä kiellettyjä aineita voisi saada. Leppäluoto ei kuitenkaan ollut toimittanut aineita. Kyse oli eposta ja kasvuhormonista.

Jarmo Riski: "Ei tietoa"

Naisten hiihtomaajoukkueen valmentajana 1998-2001 ollut Jarmo Riskisanoi, että dopingaineista puhuttiin, mutta siinä mielessä, että dopingtestausta pitää kehittää.

- Koskaan ei puhuttu siitä, että suomalaiset ryhtyisivät käyttämään epoa, Riski sanoi. Häntä kuultiin puolustuksen todistajana.

- Minulla ei ole havaintoja epon tai kasvuhormonin käytöstä. Plasmaekspandereista tiedän, että niitä käytettiin Lahdessa 2001.

Kyrö äänessä toistamiseen

Keskiviikkona oikeussalissa kuultiin uudestaan myös syytettyä, Kari-Pekka Kyröä. Hän vakuutti edelleen tietämättömyyttään dopingin käytöstä suomalaisten hiihtäjien piirissä.

Doping-asioihin liittyvää tiedonhankintaa Kyrö selitti sillä, että hänen oli pakko hankkia tietoa doping-aineista. Kyrön hallusta takavarikoitiin mm. kalenteri, jonka reunaan oli kirjoitettu yksityiskohtaisia ohjeita epon ja kasvuhormonin käytöstä ja kuureista.

- Ne ovat luentomuistiinpanoja, Kyrö selitti. Hän ei halunnut kertoa kenen pitämästä luennosta oli kyse.

STT:n puolesta juttua ajava asianajaja Petteri Sotamaa kysyi muistakin dopingiin viittaavista papereista.

- En pysty vastaamaan, kiusaantunut Kyrö kuittasi kysymykset.

Kyrön puolustusasianajaja Tero Matsinen huomautti hiihtourheilun sisäpiireistä, lähinnä ns. "karpaaseista", jotka perustivat oman yhtiönsäkin jo 1996.

- Olisiko Kyrö voinut päästä näihin sisäpiireihin vuonna 1998 aloittaneena uutena päävalmentajana, Matsinen pohti.

Vyyhti alkoi aueta Lahdesta

Vyyhti juontuu Lahden MM-kisojen doping-skandaaliin 2001, jolloin useat suomalaiset hiihtäjät kärähtivät plasmaekspanderin käytöstä.

Silloista hiihdon päävalmentajaa syytetään salakuljetuksesta. Syytteen mukaan Kyrö haki 1999 ja 2000 neljästi kasvu- ja epohormonia Hollannista Suomeen.

Jutun toinen linja liittyy STT:n ns. doping-uutisointijuttuun 1998, jossa Kyrö oli asianomistajana vaatimassa korvauksia nimensä sotkemisesta doping-epäilyihin.

Syyttäjän mukaan kyse on petoksesta tai petoksen yrityksestä, koska syyttäjän mukaan Kyrö oli tuolloin jo sekaantuneen dopingiin.

Kyrö kiistää molemmat syytteet.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 16.06.2004)

Lue myös:

    Uusimmat