Mainos

Kyrölle syyte hormonien salakuljetuksesta

Valtionsyyttäjä syyttää Suomen hiihtojoukkueen entistä päävalmentajaa hormonien salakuljetuksesta.

Hiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö joutuu syytteeseen kiellettyjen aineiden salakuljetuksesta. Valtionsyyttäjä syyttää Kyröä kasvuhormonin ja EPO-hormonin salakuljetuksesta. Syyte koskee epäilyä hormonien maahantuonnista vuosina 1999-2000.

Lisäksi Kyrö joutuu oikeuteen vastaamaan petossyytteeseen ns. STT-jutussa. Petossyyte liittyy STT:n dopingoikeudenkäyntiin, jossa Kyrön epäilleen antaneen asianomistajana väärää tietya vaatiessaan vahingonkorvauksia STT:n virheellisestä uutisoinnista. Syytteitä käsitellään Vantaan käräjäoikeudessa.

Sen sijaan kaikki Lahdessa hemohessin käytöstä kärynneet A-maajoukkueen hiihtäjät vapautettiin epäilyistä, samoin hiihtoliiton muu valmennus- ja luottamusmiesjohto. Syytteiden tueksi ei löytynyt näyttöä.

Prosessi alkoi Lahdessa 2001

Reilut kaksi ja puoli vuotta kestänyt prosessi sai alkunsa Lahden MM-kisoista 2001. Kyrön epäilty salakuljetus olisi tapahtunut marraskuussa 1999 ja helmikuussa 2000. Syytteen mukaan Kyrö olisi tuolloin salakuljettanut epo- ja kasvuhormonia. Sitä, mistä ainetta oli hankittu ja kuinka paljon, ei syytteessä yksilöidä.

Erikoiseksi asian tekee se, että samaan aikaan valtionsyyttäjä Pekka Koponen vapauttaa Lahdessa kärynneet hiihtäjät epäilyistä, joiden mukaan Kyrö olisi salakuljettanut kyseisiä aineita heille. Koposen mukaan asiassa ei ole näyttöä rikoksesta tai todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi. Ilmaan jääkin kysymys, kenelle Kyrö sitten aineita toi.

MTV:n saamien tietojen mukaan hollantilainen hormonikauppias olisi todistanut, että Kyrö olisi ostanut aineita häneltä. Myöhemmin hollantilainen oli muuttanut kertomustaan.

Tutkimuksissa ei ole löytynyt näyttöä sille, että Kyrö olisi käyttänyt epäiltyyn horminien ostoon liiton tai urheilijoiden rahoja. Toisessa syytekohdassa Kyröä epäillään petoksesta, joka liittyy STT - Jari Räsänen oikeudenkäyntiin. Poliisitutkinnassa Kyröä epäiltiin törkeästä petoksesta, mutta valtionsyyttäjä lievensi rikosnimikkeen petokseksi.

Petosepäily pohjaa pitkälti salakuljetusepäilyyn, se todistaisi Kyrön tienneen kiellettyjen aineitten käytöstä hiihtomaajoukkueessa, vaikka hän vannoi Räsäs-jutun todistajana toista.

MTV:n tavoittama Kyrö piti syytteitä odotettuina, hänen mukaansa miljoonia maksanut esitutkinta ei voinut päätyä siihen, että hänet olisi vapautettu kokonaan syytteistä. Kyrö ilmoitti, ettei näyttöä salakuljetukseen ole olemassa. Tapaus käsitellään aikanaan vantaan käräjäoikeudessa.

Piirainen: Päätös odotettu


Hiihtoliiton toimitusjohtaja Jari Piirainen luonnehtii valtionsyyttäjä Koposen päätöksiä odotetuiksi. Piirainen kommentoi Hiihtoliittoa asianomistajana koskevia asioita.

- Valtionsyyttäjän päätös Hiihtoliiton asianomistajuuden suhteen on täysin odotettu, Piirainen sanoo.

Hiihtoliitto ry oli asianomistajana kahdessa Kyröä ja yhdessä hänen veljeään koskevassa petos- ja kavallusepäilyssä. Nämä epäilyt päättyivät syyttämättä jättämiseen.

- Jo esitutkinnan yhteydessä Hiihtoliitto näihin asioihin liittyen aikoinaan ilmoitti, että meillä ei ole mitään vaatimuksia tai että mitään olisi jäänyt epäselväksi niiden asioiden osalta, Piirainen totea.

Hiihtoliiton entisellä puheenjohtajalla Paavo M. Petäjällä ei ollut lisättävää Piiraisen lausuntoihin. Kari-Pekka Kyrö ei antanut torstaina STT:lle kommenttia.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 20.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.