Mainos

Kyrö nimesi dopingtoiminnan ydinryhmän

Entinen hiihdon päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö jatkaa dopingpaljastuksia Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen laajassa haastattelussa. Artikkelista paljastuu yksityiskohtia systemaattisesta dopingkulttuurista, joka on Kyrön mukaan hallinnut takavuosina Suomen kilpahiihtoa.

Kyrö myös nimeää ne Hiihtoliiton organisaatioon kuuluvat ja kuuluneet henkilöt, jotka ovat olleet tietoisia dopingin käytöstä.

Hänen mukaansa ydinporukkaan kuuluivat entinen päävalmentaja ja lajipäällikkö Pekka Vähäsöyrinki, entinen Hiihtoliiton toimitusjohtaja Esa Klinga, nykyinen toimitusjohtaja Jari Piirainen ja entinen päävalmentaja ja lajijohtaja Antti Leppävuori.

Kyrön mukaan suomalaishiihtäjät manipuloivat veriarvojaan Trondheimin MM-kisoissa 1997, ja Lahden MM-hiihdoissa 2001 toiminta oli täysin systemaattista.

- En kuitenkaan halua puhua yksittäisten urheilijoiden lääkityksistä. Ei minulla ole mitään intohimoja tai haluja ryvettää urheilijoita. Nehän on muutenkin järjestelmän lapsia, järjestelmän kasvatteja ja lopulta uhreja. Totta kai ne on hyötyneetkin siitä valtavasti matkan varrella. Minusta pääasia on kuitenkin se järjestelmä siellä takana, ja sen vastuu puuttuu ihan kokonaan, Kyrö sanoo Kuukausiliitteen haastattelussa.

Virpi Kuitunen tiesi

Yhden poikkeuksen hän kuitenkin tekee, ja se koskee tämän hetken huippuhiihtäjää Virpi Kuitusta. Kyrö oli nimittäin Lahden MM-hiihdoissa itse läsnä, kun Kuitunen hoidettiin pikavauhtia infuusioon ennen starttia.

- Tuon Kuitusen kohdalla minä teen poikkeuksen näistä urheilijoista. Siitä voi ja pitää puhua reilusti, koska sehän on tässä käyttäytynyt ihan törkeästi sillä lailla, että se lähti omia avustajia ja henkilöstöä syyttämään. Vielä niin häijyllä tavalla, että jos se olisi mennyt läpi se Kuitusen juttu millään tavalla, niin sehän olisi käynyt näiden lääkäreitten koulutuksen ja ammatinharjoittamisen päälle.

- Minä puristelin siinä infuusiopussia, että neste tulisi mahdollisimman nopeasti, Kyrö kertoo.

Pitkä prosessi jatkuu

Takavuosien dopingpyykkiä ei ole vieläkään saatu pestyksi puhtaaksi. Nyt Keskusrikospoliisi tutkii, valehtelivatko asianomistajina olleet Hiihtoliiton henkilöt vuonna 1998 käydyssä STT:n dopingjutussa.

- Iso virhe minun osalta oli se, että lähdin asianomistajaksi siihen STT-juttuun. Sen kritiikin otan vastaan, että silloin 1998 olisi pitänyt puhua ja olla lähtemättä siihen mukaan. Samalla olisin tietysti pannut pisteen valmentajauralle, Kyrö toteaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.