Kyrö: Naganossa tippaletkut valmiina joka aamu

Maastohiihdon ex-päävalmentajan Kari-Pekka Kyrön mukaan Naganon olympialaisissa vuonna 1998 käytettiin plasmalaajentajia. Kyrö kertoi poliisin esitutkinnassa, että niitä käytettiin urheilijoiden korkeiden hemoglobiiniarvojen laskemiseksi.

Kansainvälinen hiihtoliitto julkaisi aamuisin listan hemoglobiinitesteihin joutuvista urheilijoista. Kyrön mukaan valmiina olleet tippaletkut kytkettiin testiin joutuviin urheilijoihin.

Kyrön mukaan kiire oli muun muassa siksi, että plasmalaajentajien teho on parhaimmillaan heti toimenpiteen jälkeen. Hän kertoi, että välillä plasmalaajennuksen antopaikka jopa siirrettiin lähemmäs testipaikkaa.

Plasmalaajentajaa epäillään käytetyn hemoglobiinin alentamiseen, koska se lisää veren tilavuutta ja samalla laskee hemoglobiinia. Naganossa oli hemoglobiinille ylärajat, joiden rikkojilta evättiin lähtölupa kilpailuun.

Kyrö ja maastohiihdon ex-lääkärit ovat kertoneet esitutkinnassa, että joidenkin suomalaisten hiihtäjien hemoglobiiniarvot olivat poikkeuksellisen korkeita. Syyksi tähän arveltiin lähinnä epo-hormonin käyttöä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat