Mainos

Kyprosta tuetaan - mutta millä hinnalla?

Euromaat yrittävät löytää tänä iltana Brysselissä sovun Kyproksen tukemisesta useiden kuukausien neuvottelujen jälkeen. Maan pankkisektori on ongelmissa pääosin Kreikan vaikeuksien takia, ja myös valtiontalous tarvitsee tukea.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) lähtee Brysseliin euroryhmän kokoukseen niukoilla tiedoilla. Urpilaisen mukaan Kyproksen tukisummat ja lainaehdot ovat edelleen auki.

Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja, keskustan Antti Kaikkonen kritisoi tilannetta. Hänen mukaansa keskusta ei tue näillä tiedoilla Kyproksen apupakettia.

Kyprokselle on kaavailtu euromailta tukea noin 17 miljardia euroa. Eri lähteiden mukaan Kyprokselle saattaisi riittää myös pienempi summa, jos maa kiristää verotustaan.

Rahanpesuväitteet selvitettävä

Maan tukemisessa on kuitenkin useita hyvin vaikeita asioita.

Euromaat ovat odottaneet tuloksia selvityksestä, jossa tutkitaan väitteitä Kyproksessa tapahtuneesta laajamittaisesta rahanpesusta.

Myös Kyproksen velan saaminen siedettävälle tasolle on ongelmallista. Sitä vahtii etenkin kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Yhdeksi ratkaisuksi velan vähentämiseen on esitetty sijoittajien ja tallettajien pistämistä osittain maksumiehiksi, mutta ehdotus on kiistanalainen.

Euroryhmän entinen puheenjohtaja, Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker antaa ymmärtää paineiden ratkaisuun olevan jo kovat.

– Kyproksen kysymystä ei pitäisi vain viedä lähemmäs ratkaisua, vaan se pitäisi ratkaista, Juncker sanoi EU:n huippukokouksessa yöllä Brysselissä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.