Mainos

Kypros pysyy jaettuna

Kyproksen saari pysyy edelleen jaettuna. Saaren kreikkalaisosa torjui myöhään eilen esityksen, jonka mukaan saarta halkova tulitaukolinja olisi avattu päivittäin vapaata kulkua varten.

Kyproksen halkovan rajan osittainen avaaminen on peruuntunut. Kreikkalaiset torjuivat myöhään eilen turkkilaisen osapuolen ehdotuksen, jonka mukaan saaren jakava vihreä linja olisi voitu avata päivittäin kello 9 ja 12 välillä.

Vielä eilen iltapäivällä kreikkalainen osa hyväksyi ehdotuksen hätäistunnossaan, mutta myöhemmin illalla se torjui sen jyrkästi. Rajaa ei avata, koska kreikkalaisten mukaan kyseessä on tutkkilaisten ja etenkin turkkilaisen osan johtajan Rauf Denktashin yritys peitellä epäonnistuneet neuvottelut viime kuussa Haagissa.

Rajan avaus olisi ollut elintärkeää etenkin juuri pohjoisen turkkilaisille, sillä työttömyys on saaren siinä osassa huomattavan korkea ja kauppaa käydään ainostaan Turkin kanssa; Turkki on ainoa maa, joka on tunnustanut saaren turkkilaisosan. Molemmissa osissa saarta on myös perheitä, jotka eivät ole nähneet toisiaan lähes kolmeenkymmeneen vuoteen.

Kypros on ollut jaettuna Turkin ja Kreikan kesken vuodesta 1974 lähtien. Silloin Turkki lähetti maahan joukkoja estääkseen kreikkalaismielisiä valtaamasta saarta. Silloin piirrettiin niin sanottu vihreä linja. Pohjoisosaa hallitsevat turkkilaiset, etelää Kreikka.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 23.04.2003).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.