Kypros-neuvottelut umpikujaan

EU:n ja Turkin väliset neuvottelut Kypros-kiistasta ovat kariutuneet. Komissaari Olli Rehnin mukaan Turkin EU-jäsenyysneuvottelut eivät kuitenkaan todennäköisesti pysähdy, mutta ne hidastuvat.

EU:n puheenjohtajamaan Suomen yritys ratkaista Turkin ja Kyproksen kiista Tampereen ulkoministerikokouksessa on epäonnistunut. Ulkoministeri Erkki Tuomioja on joutunut toteamaan, ettei edellytyksiä ratkaisulle ole.

- Valitettavasti olemme tulleet siihen tulokseen, että tässä vaiheessa ei ole edellytyksiä sopimuksen aikaansaamiselle Suomen puheenjohtajuuskaudella, ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi tiedotteessa tavattuaan Turkin ulkoministerin Abdullah Gülin sekä Kyproksen ulkoministerin George Lillikaksen aamulla Tampereella.

Epäonnistuminen merkitsee, että EU-maat saattavat keskeyttää Turkin neuvottelut EU-jäsenyydestä. EU-komission on määrä esittää näkemyksensä neuvottelujen jatkosta jäsenmaille viimeistään ensi viikolla.

Tuomiojan mukaan jäsenmaat pyrkivät tekemään päätöksen Turkin neuvottelujen jatkosta viimeistään EU-maiden ulkoministerien kokouksessa 11. joulukuuta.

Neuvottelujen kariutuminen on takaisku Suomelle, joka on etsinyt aktiivisesti ratkaisua Kyproksen ja Turkin kiistaan. Taustalla on riita Turkin satamista ja lentokentistä, joita Turkki ei ole avannut kyproslaiselle liikenteelle.

Turkki on vaatinut vastavuoroisesti EU:ta helpottamaan turkkilaisen Pohjois-Kyproksen taloudellista eristystä.

Rehn: Turkin EU-jäsenyysneuvottelut hidastuvat

Turkin EU-jäsenyysneuvottelut eivät komissaari Olli Rehnin mukaan todennäköisesti pysähdy, mutta Kypros-neuvottelujen kariutumisen jälkeen ne hidastuvat. Rehn sanoi Helsingin yliopiston luennolla tänään, että seuraavaksi tulisi uudestaan pyrkiä saamaan kattava ratkaisu Kyproksen kysymykseen YK:n johdolla.

Rehn sanoi, että komissio antaa ehdotuksensa jatkotoimista EU-maille ennen joulukuista ulkoministerikokousta, jonka on määrä tehdä asiasta päätökset.

Tässä vaiheessa Rehn ei halunnut arvioida tarkemmin, mitä neuvottelujen hidastuminen merkitsee, koska hän haluaa keskustella siitä koko komission kanssa.

Turkin ulkoministeri syyttää Kyprosta "EU:n kaappaamisesta"

Turkin ulkoministeri Abdullah Gül syyttää Kyprosta "EU:n kaappaamisesta" Turkin kanssa käytyjen neuvottelujen yhteydessä. Gülin mukaan Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen mahdolliselle jäädyttämiselle Kypros-neuvottelujen kariutumisen jälkeen ei ole todellisia perusteita, vaan päätös on puhtaasti poliittinen.

Gülin mukaan Kypros-neuvottelut kariutuivat EU:n sisäisten syiden vuoksi. Gül toivoi unionilta "objektiivisuutta" Kyproksen kysymyksen tarkastelussa.

- Kypros on kaapannut EU:n. Se on aivan selvää, Gül sanoi tiedotustilaisuudessaan Tampereella.

Turkki pysyy hakijamaana

Tuomioja muistutti tiedotustilaisuudessaan Tampereella, että EU:n ja Välimeren maiden ulkoministerikokouksessa ei pyritty löytämään kokonaisratkaisua Kyproksen tilanteeseen, vaan se on YK:n tehtävä.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan vaati viikonloppuna, että EU ei aseta Turkin unionijäsenyydelle jälkikäteen uusia ehtoja.

Tuomioja muistutti Tampereella, että EU ei ole asettanut Turkin jäsenyydelle uusia ehtoja, mutta Turkin on noudatettava omia sitoumuksiaan ja avattava satamansa kyproslaisille.

Tuomiojan mukaan Turkki pysyy EU:n hakijamaana Kypros-kysymyksessä koetuista vastoinkäymisistä huolimatta.

- EU:n täytyy tarkastella tilannetta joulukuun huippukokouksessa ja päättää, millä aloilla jatkamme neuvotteluja Turkin kanssa. Kukaan ei sulje ovea Turkilta, mutta sen täytyy myös tunnustaa velvollisuutensa ja noudattaa niitä, Tuomioja sanoi.

Jako jatkunut vuodesta 1974

EU:n ja Turkin kiista juonta juurensa vuodesta 1974 jatkuneeseen Kyproksen kahtiajakoon. Turkki ei tunnusta Kyproksen eteläosaa hallitsevaa kyproksenkreikkalaista hallitusta eikä näin ollen myöskään päästä kyproslaisia aluksia satamiinsa.

Etelä-Kyproksen hallituksen sijaan Turkki tunnustaa - ainoana maana - Kyproksen pohjoisosaa hallitsevan turkkilaishallituksen. Kypros on kuulunut vuodesta 2004 EU:hun, jossa sitä edustaa eteläosan kreikkalaishallitus.

Suomi esitti Turkin ja Kyproksen kiistaan kompromissia, jonka mukaan Turkki olisi avannut osan satamistaan kyproslaisille aluksille ja vastavuoroisesti EU olisi avannut kyproksenturkkilaisille kaupankäyntikanavan unionimaiden kanssa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat