Kypros-kiista ja Lähi-itä esillä Tampereella

Turkin Kypros-kiistan ja Lähi-idän tilanteen lisäksi Tampereen kokouksen asialistalla ovat laiton siirtolaisuus sekä ympäristönsuojelu, energiayhteistyö ja turismi.

Tampereella alkaa tänään EU:n ja Välimeren maiden kaksipäiväinen ulkoministerikokous, jossa päähuomion uhkaa viedä Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja varjostava Kypros-kiista.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan on määrä EU:n puheenjohtajana keskustella päivän aikana kiistasta Turkin ulkoministerin Abdullah Gülin kanssa. Tuomioja tapaa myös Kyproksen ulkoministerin George Lillikasin.

Tampereen Euromed-kokouksessa esillä on myös Lähi-idän tilanne, vaikkei Israelin ja palestiinalaisten konflikti varsinaisesti kuulukaan EU:n ja Välimeren maiden yhteistyön asialistalle. Kokouksessa keskustellaan myös laittomasta siirtolaisuudesta sekä mm. ympäristönsuojelusta, energiayhteistyöstä ja turismista.

Kokoukseen osallistuu lähes 40 maata, sillä 25 EU-maan lisäksi paikalla ovat Algeria, Egypti, Israel, Jordania, Libanon, Marokko, Syyria, Tunisia, Turkki ja palestiinalaisten itsehallinto. Paikalla ovat myös EU:n tulevat jäsenmaat Bulgaria ja Romania.

Libya ja Mauritania osallistuvat kokoukseen tarkkailijoina.

Turkin EU-tie uhkaa mutkistua

EU uhkaa jäädyttää Turkin jäsenyysneuvottelut, mikäli Turkki ei suostu päästämään Kreikan laivoja satamiinsa.

Turkki ja Kypros syyttävät edelleen kovin sanoin toisiaan maiden välisestä kiistasta. Suomi yrittää avata solmua huomenna viime hetken neuvotteluissa Tampereella. EU uhkaa jäädyttää Turkin EU-neuvottelut ainakin osittain ellei Turkki suostu päästämään Kreikan laivoja satamiinsa 6. joulukuuta mennessä.

Turkki on sitoutunut päästämään EU-maiden laivat satamiinsa, mutta Kyproksen laivoilta pääsy on kuitenkin evätty, koska Turkki ei tunnusta Kyproksen valtion olemassaoloa.

Turkki tunnustaa sen sijaan Kyproksen saaren pohjoisosan hallinnon. Sitä tukee paikanpäällä 30 000 Turkin sotilasta. Kahtiajakautunutta saarta on yritetty yhdistää vuosia.

Suomi välittää osittaisratkaisua, joka sisältää myös Kyproksen laivojen pääsyn Turkkiin. Ellei sopua synny, EU jäädyttää joulukuussa ainakin osittain Turkin EU-neuvottelut.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat