Mainos

Kypros hakee EU:lta turvallisuutta

On helppo ymmärtää, miksi pienen saarivaltion asukkaat odottavat EU:lta ennen muuta vakautta ja turvallisuutta. Ensinnäkin Kypros sijaitsee aivan Euroopan laidalla, se ei kuulu Natoon ja kolmanneksi; vihollinen on täällä koko ajan läsnä. Turkilla on edelleen Kyproksen pohjoisosassa noin 30 000 sotilasta.

- EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyö parantaisi meidän turvallisuus- ja puolustustilannettamme, toteaa
Kyproksen ulkoministeri George Iacovou.

Aivan kuten koko maa, myös pääkaupunki on jakautunut kahtia. Turkin miehittämässä, kyproksenturkkilaisten osassa liehuvat Turkin liput. Muutamien metrien päässä, kyproksenkreikkalaisten valvontapisteissä taas näkyvät Kreikan värit.

- Ihmiset ovat pelänneet, että Turkki yrittää miehittää koko saaren. Pelolle ei juurikaan ole perusteita, mutta se on silti vaikuttanut syvästi. Siksi ihmiset haluavat innolla EU:hun, arvioi tohtori Jemes Ker-Lindsay Civilitas Reseach -tutkimuslaitoksesta.

Monet kyproksenkreikkaliset uskoivat EU-jäsenyyden tarkottavan sitä, että EU-sotilaat marssivat turvaamaan heitä. Siihen on kuitenkin matkaa.

- En näe estettä eurooppalaisten joukkojen kutsumiseen. Kyproksen ja Maltan EU-sopimukset eivät kuitenkaan salli sitä. Mutta asiat muuttuvat, ja Kyproksella on tärkeä strateginen sijainti, toteaa Ker_Lindsay.

Sijainti aivan Lähi-idän kainalossa taatusti kiehtoo EU:ta. Mutta ainakaan vielä EU:lla ei ole joukkoja, joita Kyprokselle lähettää.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 30.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.