Mainos

Kyproksesta puristetaan sopua Haagissa

Kyproksen kohtalosta neuvotellaan tänään Haagissa. YK:n pääsihteeri pyrkii päättämään saaren lähes 30 vuotta kestäneen kahtiajaon kansanäänestyksellä.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan tapaa maanantaina Kyproksen johtajat Haagissa pyrkimyksenään puristaa viime hetken sopu Kyprosta koskevasta rauhansuunnitelmasta. Kumpikaan osapuoli ei kuitenkaan näytä olevan valmis myönnytyksiin.

Annanin tavoitteena on, että Kyproksen presidentti Tassos Papadopoulos ja kyproksenturkkilaisten johtaja Rauf Denktash suostuvat järjestämään rauhansuunnitelmasta kansanäänestyksen ennen tämän kuun loppua. Annanin mukaan nyt on viimeinen tilaisuus sopia saaren yhdistämisestä ennen kuin kansainvälisesti tunnustettu kyproksenkreikkalaisten hallitus huhtikuussa allekirjoittaa sopimuksen EU:hun liittymisestä.

Rauhansuunnitelma koki eilen uuden takaiskun, kun kyproksenturkkilaisten parlamentti epäonnistui jälleen yrityksissään äänestää kansanäänestyksen järjestämisestä. Denktashin kannattajat pysyttelivät poissa istunnosta, eikä äänestystä voitu pitää. Raivostuneet opposition kannattajat sanoivat aikovansa järjestää oman kansanäänestyksen YK:n rauhansuunnitelmasta.

Denktash sanoi viime viikolla kertovansa Annanille, ettei hän voi hyväksyä kansanäänestystä. Annan puolestaan on sanonut lopettavansa kaikki rauhanponnistelut, jos esitys torjutaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.