Mainos

Kyproksenturkkilaiset tasaääniin

Kyproksenturkkilaisten vaalitasapeli ennakoi vaikeita neuvotteluja.

Kyproksen turkkilaisosan eilen järjestettyjen parlamenttivaalien odotettiin tuovan selvyyttä siihen, lähestyykö jakautunut saari yhdistymistä, vai liittyykö ensi keväänä Euroopan unioniin vain saaren kreikkalaisosa. Vastaus jäi kuitenkin saamatta: parlamenttipaikat jakautuivat tasan nationalistien ja EU-myönteisen opposition välillä.

Jos sopimusta turkkilais- ja kreikkalaisosien yhdistymisestä ei synny ennen toukokuuta, EU hyväksyy jäsenekseen vain kreikkalaisosan.

Saaren yhdistymistä ja EU-jäsenyyttä kannattavat puolueet menestyivät vaaleissa paremmin kuin koskaan ennen. Parlamentin 50 paikan tasainen jakautuminen vaatii kuitenkin riitaisia osapuolia muodostamaan hallituksen yhdessä, eikä yhdistymisneuvotteluiden eteneminen näytä mutkattomalta.

- Miten tämä kysymys muka voitaisiin ratkaista ennen toukokuuta, pohti turhautunut Mehmet Ali Alat, jonka EU-myönteinen CTP-puolue nousi parlamentin suurimmaksi puolueeksi. - Yhteistyö (nationalistien kanssa) on lähes täysin mahdotonta.

Turkki puun ja kuoren välissä


Euroopan unioni on varoittanut Turkin hallitusta, että Kyproksen yhdistymisneuvottelujen takkuaminen vaikeuttaisi Turkin jäsenyysneuvotteluja. Jos saari ei yhdisty ennen kreikkalaisosan EU-jäsenyyttä, saaren pohjoisosan turkkilaissotilaat olisivat miehittäjäjoukko EU:n maaperällä. Tilanne on luonnollisesti kiusallinen Turkin hallitukselle, joka on ainoana maailmassa tunnustanut Kyproksen turkkilaisosan itsenäisyyden.

YK:n pääsihteerin Kofi Annanin kehittämän rauhansuunnitelman pohjalta käydyt yhdistymisneuvottelut ajautuivat umpikujaan maaliskuussa. Suunnitelman tavoitteena on löyhä liittovaltio, joka takaisi saaren molemmille puolille laajan autonomian.

Yhdistymistä kannattavat puolueet ilmoittivat sunnuntaina aloittavansa ensi töikseen neuvottelut uudestaan. Hallituksen nationalistijohtaja Rauf Denktash on kuitenkin ilmoittanut tekevänsä kaikkensa estääkseen neuvottelut.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.