Kyproksenturkkilaiset eivät neuvottele EU-jäsenyydestä

Kyproksenturkkilaisten johtaja Rauf Denktash vahvisti tänään, ettei hänen johtamansa valtio aio neuvotella EU:hun liittymisestä yhdessä saaren kreikkalaisosan kanssa, jollei turkkilaisvaltion suvereenisuutta tunnusteta.

-Meille sanotaan, että Kyproksella on valtuuskunta jäsenyysneuvotteluja varten ja meidän pitäisi osallistua siihen. Me emme siitä välitä, vaan muistutamme, mitä parlamenttimme on sanonut, kyproksenturkkilainen uutistoimisto TAK kertoi Denktashin sanoneen.
Kyproksenturkkilaisen valtion parlamentti päätti viime viikolla olla osallistumatta EU-neuvotteluihin, jollei sen itsenäisyyttä tunnusteta.

Kypros on ollut jaettuna vuodesta 1974 lähtien, kun Turkki valtasi saaren pohjoisosan. Turkin hyökkäykselle antoi sysäyksen Kreikan silloisen sotilasjuntan tukema vallankaappaus Kyproksessa. Turkkilainen osa julistautui itsenäiseksi valtioksi vuonna 1983, mutta Turkkia lukuunottamatta yksikään valtio ei ole tunnustanut sitä.

EU:n ulkoministerit päättivät eilen, että jäsenyysneuvottelut Kyproksen kanssa voidaan aloittaa suunnitelmien mukaan 31. maaliskuuta, vaikka kyproksenturkkilaiset eivät tulisikaan mukaan Kyproksen valtuuskuntaan.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat