Mainos

Kyproksenkreikkalaisten presidentinvaalit toiselle kierrokselle

Kyproksen kreikkalaisosan presidentinvaalit ovat venyneet odotetusti toiselle kierrokselle. Yllättävää sen sijaan oli, että ennakkosuosikkina kilpaan lähtenyt istuva presidentti Tassos Papadopoulos putosi pelistä.

Virallisten tulosten mukaan Papadopouloksen äänimäärä jäi vajaaseen 32 prosenttiin. Tasaisessa taistossa voiton vei entinen ulkoministeri Joannis Kasoulides 33,5 prosentin äänisaaliilla.

Kasoulidesin kanssa toiselle kierrokselle jatkaa kommunistien ehdokas, parlamentin puhemies Demetrios Christofias. Christofiaksen äänimäärä jäi lopulta vain 0,2 prosenttiyksikön päähän Kasoulidesistä, mikä vastaa vain muutamaa tuhatta ääntä.

Vaalien toinen kierros järjestetään ensi sunnuntaina.

Kyproksen kahtiajako vaalien tärkein kysymys

Vaalien tulosta on pidetty ratkaisevana kahtiajakautuneen Kyproksen tulevaisuuden kannalta. Istuva presidentti Papadopoulos vastusti kansainvälisiä yrityksiä yhdistää saaren kreikkalaiset ja turkkilaiset puolet. Christofias ja Kasoulides taasen kannattavat lähentymistä turkkilaisosan kanssa sekä kansainvälisten rauhanneuvottelujen jatkamista.

Vaalikampanjansa aikana Papadopoulos vetosi kreikkalaisen Kyproksen säilyttämisen puolesta, sekä väitti, että valituksi tullessaan hänen vastaehdokkaansa "pettäisivät tasavallan".

- Christofiakselta ja Kasoulidesilta voimme odottaa huomattavaa kehitystä (Kyproksen ongelmassa), arvioi Nikosian yliopiston dosentti Hubert Faustmann.

Äänestysuurnilla käytiin ahkerasti

Tammikuussa kansainvälinen kriisintutkimuslaitos ICG varoitti, että jos neuvotteluja jälleenyhdistymisestä ei käynnistetä pian, saattaa Kyprosta uhata pysyvä kahtiajako.

YK:n johdolla käydyt rauhanneuvottelut hyytyivät vuonna 2004, kun kyproksenkreikkalaiset torjuivat kansanäänestyksessä - Papadopouloksen johdolla - YK:n suunnitelman saaren jälleenyhdistämiseksi. Kyproksenturkkilaiset tukivat suunnitelmaa.

- Meidän täytyy löytää Kyprokselle ratkaisu, joka on kompromissi parhaan mahdollisen ja huonoimman mahdollisen vaihtoehdon välillä, kuvaili tunnelmiaan äänestäjä Maria Christou.

Vaaleissa oli noin puoli miljoonaa äänioikeutettua. Äänestäminen Kyproksella on pakollista, ja äänestysprosentti näyttikin nousevan yli 90:een.

(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.