Mainos

Kyproksenkreikkalaisille esitetään löyhää valtioliittoa

Kyproksenturkkilaisten johtaja Rauf Denktash esittää, että jaetun Kyproksen saaren kreikkalainen ja turkkilainen osa muodostaisivat yhdessä löyhän valtioliiton. Denktashin mukaan nyt on tultu vaiheeseen, jolloin on otettava uusi askel kohti Kyproksen tilanteen pysyvää ratkaisemista.

-Meidän ehdotuksemme on valtioliitto, Denktash sanoi jaetun pääkaupungin Nikosian turkkilaisosassa pitämässään tiedotustilaisuudessa. Kypros on ollut jakautuneena kahteen osaan vuodesta 1974, jolloin Turkin joukot miehittivät saaren pohjoisosan. Kyproksen yhdistämistä koskevat rauhanneuvottelut eivät ole tähän mennessä johtaneet tuloksiin.

Denktash sanoo pitävänsä löyhää valtioliittoa tässä vaiheessa realistisempana vaihtoehtona kuin tiiviimpää yhdistymistä. Valtioliitto muodostettaisiin hänen mukaansa kahden tasa-arvoisen valtion välille. Vain Turkki on tunnustanut kyproksenturkkilaisten saaren pohjoisosaan perustaman valtion. Dentash ei pitänyt enää kiinni vaatimuksestaan, jonka mukaan Turkin on oltava Euroopan unionin jäsen ennen kuin Kypros voi liittyä EU:hun. Sen sijaan hän esitti, että Turkille on annettava erityisasema EU:ssa Kyprosta koskevissa asioissa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.