Mainos

Kyproksen yhdistymissuunnitelma kansanäänestykseen

Kyproksen yhdistymisestä järjestetään kansanäänestykset tämän kuun 24. päivänä. Kyproksen yhdistyminen onnistuu vain, jos sekä Kyproksen kreikkalaisosa että turkkilaisosa hyväksyvät suunnitelman kansanäänestyksessä.

Kyproksen yhdistymisen kohtalo jää saaren asukkaiden päätettäväksi. Kansanäänestys YK:n pääsihteerin Kofi Annan esittämästä yhdistämissuunnitelmasta järjestetään 24. huhtikuuta erikseen Kyproksen turkkilaisessa ja kreikkalaisessa osassa. Yhdistyminen tapahtuu vain, jos molemmat osapuolet äänestävät sopimuksen puolesta.

Turkin, Kreikan ja Kyproksen kreikkalaisen ja turkkilaisen osan edustajien poliittisissa neuvotteluissa ei päästy sopuun viime yöhön venyneissä neuvotteluissa. Neuvottelut käytiin Sveitsissä.

Yli viikon kestäneissä neuvotteluissa ruodittiin Annanin esittämää Kyproksen yhdistämissuunnitelmaa. Kreikan pääministerin Kostas Karamanlisin mukaan sopuun pääseminen osoittautui mahdottomaksi. Aiemmin oli sovittu, että mikäli poliittisissa neuvotteluissa ei päästä ratkaisuun, Annanin esittämä yhdistymissuunnitelma siirtyy kansanäänestyksen päätettäväksi.

Denktash torjui suunnitelman

Turkkilainen diplomaattilähde kuvasi neuvotteluja menestyksekkäiksi Turkin kannalta. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan kertoi toivovansa kyproslaisten äänestävän yhdistymisen puolesta. Turkkilaisosassa suunnitelman kannattajilla on niukka enemmistö.

Kyproksenturkkilaisten johtaja Rauf Denktash kuitenkin torjui torstaina suunnitelman. Denktashin mukaan lopulliseen versioon tehdyistä hyvistä muutoksista huolimatta se ei ole tyydyttävä.

- Meidän hyväksemme tehtiin parannuksia, en halua olla epäoikeudenmukainen, mutta nykymuodossaan en näe mitään, minkä vuoksi äänestää kyllä, Denktash sanoi. Denktash itse boikotoi Sveitsin neuvotteluja.

Kreikkalaispuoli odottaa johtajiensa sanoja

Tuoreimpien mielipidekyselyjen mukaan jopa 90 prosenttia Kyproksen kreikkalaisasukkaista vastustaa yhdistymishanketta nykyehdoilla. Analyytikkojen mukaan kyproksenkreikkalaiset saattaisivat kääntyä suunnitelman kannalle, mikäli poliittiset johtajat asettuvat yhdistymisen taakse. Heidän mukaansa yhdistymistä vastustavat kyproksenkreikkalaiset poliitikot käyttävät hyväkseen sitä, että kansalaiset eivät ymmärrä sopimuksen sisältöä.

- Olen erittäin hämmentynyt ja odotan, että johtajamme tulevat takaisin ja selittävät meille sopimuksen yksityiskohdat. -- En halua, että tämä ongelma jatkuu lapsillemme. Olen 90-prosenttisesti sanomassa kyllä, mutta haluan kuulla mitä he sanovat, totesi kyproksenkreikkalainen yrittäjä Lia Fotiades uutistoimisto AFP:lle.
Pankkitoimihenkilö Kristodoulos Elyssaiou kutsui puolestaan suunnitelmaa "itsemurhaksi".

- Se antaa Turkille kaiken, mitä se on halunnut 30 viime vuotta. Se on epädemokraattinen ja rasistinen. Se luo Kyproksen, missä Turkki dominoi pohjoista ja sanoo sanottavansa myös etelässä, Elyssaiou kritisoi.

YK:n yhdistämissuunnitelman mukaan Kyproksen turkkilaisosan pinta-alaa kavennettaisiin, mikä sallisi noin 120 000 kyproksenkreikkalaisen paluun kotikonnuilleen. Turkin armeija saisi pitää aiempaa pienemmän sotilasjoukon saaren pohjoisosassa. Yhdistyneen Kyproksen johdossa olisi presidenttineuvosto, jossa olisi kuusi kreikkalais- ja kolme turkkilaisjäsentä.

EU vetosi tänään kyproslaisiin, jotta he asettuisivat tukemaan yhdistämissuunnitelmaa. Myönteinen tulos kansanäänestyksessä merkitsisi sitä, että yhtenäinen Kypros voisi liittyä EU:hun vappuna. Jos suunnitelma torjutaan kansanäänestyksessä, vain Kyproksen kreikkalaisosa liittyy EU:hun.

Kypros on ollut jakautuneena vuodesta 1974 lähtien, kun turkkilaisjoukot miehittivät saaren pohjoisosan. Kaksi kolmasosaa Kyproksen 900 000 asukkaasta on kreikkalaisia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomi 01.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.