Mainos

Kyproksen turkkilaisosa äänestää presidentistä

Kyproksen pohjoisessa turkkilaisosassa äänestetään tänään presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Kenenkään ehdokkaista ei odoteta saavan yli puolta äänistä, joten edessä lienee toinen äänestyskierros viikon kuluttua.  

Pohjois-Kyproksen tasavalta on kansainvälisessä eristyksessä, sillä vain Turkki on tunnustanut sen itsenäisyyden. Muulle maailmalle Kyprosta edustaa eteläisen kreikkalaisosan hallitus.   

Neuvottelut vuonna 1974 alkaneen jaon päättämisestä ovat olleet toistaiseksi tuloksettomia. Kypros jakaantui, kun Turkki miehitti saaren pohjoisosan saarella tehdyn Kreikan tukeman vallankaappauksen jälkeen.   

YK:n Kypros-lähettiläs Espen Barth Eide ennusti pari viikkoa sitten, että pysähdyksissä olleet yhdistymisneuvottelut aloitetaan uudelleen turkkilaisosan presidentinvaalien jälkeen. Uusi presidentti edustaa turkkilaisosaa mahdollisissa neuvotteluissa.  

Kyproksen kreikkalaisosa torjui YK:n suunnitelman yhdistymisestä vuonna 2004, turkkilaispuolella enemmistö kannatti suunnitelmaa. Kypros liittyi tämän jälkeen EU:n jäseneksi, mutta käytännössä jäsenyys koskee vain kansainvälisesti tunnustettua eteläosaa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.