Kyproksen rauhanneuvotteluissa edistysaskelia

Kyproksen turkkilais- ja kreikkalaisosien johtajat ovat keskustelleet saaren yhdistämisestä ensi kertaa yli kahteen vuoteen.

Pari vuotta seisahduksissa olleeseen Kyproksen rauhanprosessiin on puhallettu uutta eloa. Saaren turkkilais- ja kreikkalaisosien johtajat sopivat harvinaislaatuisessa tapaamisessaan, että neuvotteluja saaren yhdistämiseksi jatketaan.

YK:n välittämän kehyssopimuksen mukaan heinäkuun loppuun mennessä perustetaan kaksi alemman tason työryhmää raivaamaan tietä täysimittaisille rauhan- ja jälleenyhdistämisneuvotteluille.

- Tämä on historiallinen hetki, hehkutti YK:n lähettiläs Ibrahim Gambari.

Tapaamista pidettiin jo ennakolta suurena läpimurtona yrityksissä lähentää saaren kreikkalais- ja turkkilaisosia toisiinsa. Jo eilen kreikkalaisosan presidentti Tassos Papadopoulos ja turkkilaisten johtaja Mehmet Ali Talat kohtasivat epävirallisesti illalliskutsuilla YK:n tiloissa. Tunnelmia kuvailtiin lämpimiksi.

Edellisen kerran parivaljakko oli neuvotellut saaren yhdistämisestä huhtikuussa 2004. Tuolloin kreikkalaisosa hylkäsi kansanäänestyksessä YK:n laatiman yhdistämissuunnitelman. Turkkilaisten puolella suunnitelma sen sijaan hyväksyttiin selvästi.

Tulos merkitsi sitä, että vain Kyproksen kreikkalaisosa liittyi EU:n jäseneksi. Jakautuneesta saaresta onkin tullut ikävä kapula unionin rattaisiin, mikä on näkynyt etenkin Turkin jäsenyysneuvotteluissa.

Kypros voi halutessaan estää Turkin liittymisen EU:hun, ja taas toisaalta Turkille on ollut ylivoimaisen vaikeaa myöntää Kyproksen kreikkalaisosan laivoille sekä lentokoneille pääsyä maahan. Unioni on antanut Turkille armonaikaa vuoden loppuun asti.

Kypros jakautui kahtia vuonna 1974 turkkilaissotilaiden miehitettyä maan pohjoisosan. Miehityksen syynä oli kreikkalaismielisten tekemä vallankaappaus pääkaupunki Nikosiassa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat