Mainos

Kyproksen neuvottelut jatkuvat

Kyproksen kreikkalaisten ja turkkilaisten johtajat jatkavat Sveitsissä rauhanneuvotteluja, joilla pyritään lopettamaan 23 vuotta jatkuneet vihollisuudet saarivaltiossa.

Kyproksen turkkilaisten johtaja Rauf Denktash ilmoitti neuvottelujen alla vetäytyvänsä neuvotteluista, mikäli EU aloittaa jäsenyysneuvottelut Kyproksen kreikkalaishallituksen kanssa.

Denktash ja Kyproksen presidentti Glafkos Klerides tapasivat viime kuussa Yhdysvalloissa ensi kertaa kolmeen vuoteen. Yhdysvalloissa käytyjen neuvottelujen jälkeen Kyproksen johtajat ovat tavanneet kahdesti Nikosiassa. Tapaamisessa päästiin sopimukseen siitä, että molemmat osapuolet antavat toisilleen tietoja selkkauksen aikana kadonneista ihmisistä. Kyproksen selkkauksen kestäessä on kadonnut arviolta 2 000 ihmistä.

YK on esittänyt, että Kyproksesta tulisi kahteen osaan jaettu liittovaltio. Turkki on uhannut ryhtyä toimiin Kyproksen pohjoisosan liittämiseksi omaan valtioonsa, jos EU aloittaa jäsenyysneuvottelut Kyproksen hallituksen kanssa.

Turkki miehitti Kyproksen pohjoisosan vuonna 1974 sen jälkeen, kun Kyproksen kreikkalaiset olivat tehneet vallankaappauksen Kreikan sotilashallituksen avulla. Vain Turkki on tunnustanut saaren pohjoisosaan perustetun valtion.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.