Mainos

Kyproksella yritetään pelastaa euroa

Euroopan valtiovarainministerit ovat kokoontuneet Kyproksella Ecofin-kokoukseen. Kokouksessa on pyöritelty Euroopan unionille kaavailtua pankkiunionia.

Euroalueen ulkopuoliset EU-maat Tanska ja Ruotsi ovat suhtautuneet pankkiunioniin liittyvään yhteiseen pankkivalvontaan epäilevästi.

- Talouskommissaari Olli Rehn yrittää puskea molempia maita pankkiunioniin. Tanska alkaa suostua jo suopeammin, mutta Ruotsi asettaa kovia ehtoja, kertoo MTV3 Uutisten kirjeenvaihtaja Helena Petäistö.

Ruotsia huolestuttaa, ettei sillä ole valtaa Euroopan keskuspankissa, jonka alaisuuteen valvontaa ollaan perustamassa. Ruotsi vaatiikin itselleen äänioikeutta päätöstilanteessa, vaikkei maa kuulu euroon.

Ruotsin jättäytyminen pankkivalvonnan ulkopuolelle tarkoittaisi myös sitä, ettei ruotsalaispankki Nordea kuuluisi valvonnan piiriin.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) sanoi aiemmin tänään luottavansa siihen, että ratkaisu Ruotsin kanssa löydetään.

Lokakuussa lisätietoa

Pankkiunionisuunnitelmien seuraava etappi on lokakuussa. Silloin julkaistaan raportti, joka selvittää, miten pankkijärjestelmää tulisi Euroopassa muuttaa. Raportissa otetaan kantaa muun muassa siihen, tulisiko talletuspankit sekä investointi- ja riskipankit erottaa toisistaan.

- Periaatteena tai johtoajatuksena on se, että enää veronmaksajat eivät joutuisi maksamaan pankkien tappioita, Petäistö summaa.

Tunnelmat varovaisen optimistiset

Petäistö kuvailee Kyproksen kokouksen tunnelmaa varovaisen optimistiseksi.

- Ainakin aivan erilaiset kuin vuosi sitten tässä kokouksessa.

Hänen mukaansa tunnelman muutoksen on kolme syytä: Ensinnäkin Euroopan keksuspankin ilmoitus joukkovelkakirjojen ostoista, toiseksi Saksan perustuslakituomioistuimen päätös suostua uuteen taloussopimukseen ja kolmanneksi Hollannin vaalit, joissa EU:n vastustajat jäivät häviölle.

- Syksystä tulee kyllä rankka, mutta ensimmäistä kertaa näyttää siltä, että kriisi ei enää syvene vaan saattaa tästä mennä parempaan päin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.