Kyproksella tasaväkinen presidentinvaali

Kyproksen kreikkalaisosan presidentinvaaleissa joudutaan järjestämään toinen vaalikierros. Ensimmäisellä kierroksella eilen nykyinen presidentti Glafkos Klerides ja entinen ulkoministeri Giorgios Iakovou saivat lähes saman verran ääniä.

Kun kaikki äänet oli laskettu, Iakovou oli saanut 40,6 prosenttia äänistä ja Klerides 40,1.

Kyproksenkreikkalaiset äänestivät eilen presidentinvaaleissa, jotka ovat ratkaisevat jaetun saaren yhdistämisneuvottelujen kannalta.

Vaaleissa oli kaikkiaan seitsemän presidenttiehdokasta. Käytännössä vaaleista tuli kuitenkin Kyproksen Kleridesin ja Iakovoun välinen kaksintaistelu. Tullakseen valituksi heti vaalien ensimmäisellä kierroksella, ehdokkaan olisi pitänyt saada 51 prosenttia äänistä.

Konservatiivinen Klerides oli vahva ennakkosuosikki vaalia edeltävissä mielipidetiedusteluissa. Sitoutumattomana ehdokkaana esiintynyttä Iakovouta taas veikattiin vahvaksi kakkoseksi vaalien toiselle kierrokselle.

Kamppailevan kaksikon täytyy luottaa toisella vaalikierroksella pienempien puolueiden tukeen. Politiikan asiantuntijoiden mukaan tällä viikolla alkaakin kova ääntenkalastus. Ehdokkaiden on toimittava nopeasti, sillä vaaliuurnille palataan helmikuun 15. päivänä.

Vaalien ensimmäisellä kierroksella äänestettiin vilkkaasti. Äänensä antoi peräti 92 prosenttia Etelä-Kyproksen 447000 äänioikeutetusta, sisäministeri Giorgios Stavrinakis kertoi sunnuntaina äänestyspaikkojen sulkeuduttua.

Saaren yhdistäminen ykkösasiana

Kaikki presidenttiehdokkaat ovat luvanneet työskennellä aktiivisesti jaetun Kyproksen uudelleenyhdistämiseksi ja sen luotsaamiseksi EU:hun. Kyproksen on määrä aloittaa EU:n jäsenyysneuvottelut huhtikuussa.
-Nämä vaalit ovat erittäin tärkeät, koska niiden tulos sanelee, toteutuvatko ne aloitteet, joilta me kaikki odotamme ratkaisua, Klerides sanoi vaaliuurnalla oman äänensä annettuaan.

Ulkomaalaisten asiantuntijoiden mukaan Klerides olisi saaren yhdistämisneuvotteluissa maltillisempi. Iakovou on kuitenkin syyttänyt Kleridesiä tuuliviirimäisestä taktiikasta ja liiasta myöntyväisyydestä turkkilaisten suhteen.

Neuvottelut, joissa pyritään parantamaan kyproksenkreikkalaisten ja kyproksenturkkilaisten välejä, ovat tällä hetkellä jäissä. Yrityksiä saaren tilanteen ratkaisemiseksi on määrä jatkaa vasta sen jälkeen, kun eteläiseen Kyprokseen on valittu uusi presidentti.

Kypros on ollut jaettuna vuodesta 1974. Turkki valloitti tuolloin saaren pohjoisosan ja perusti sinne oman valtion. Ainoastaan Turkki on tunnustanut kyproksenturkkilaisten valtion.
(STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat