Mainos

Kymmenys kansasta omistaa lähes puolet Suomen varallisuudesta

Suomalaisten varallisuuserot ovat kasvaneet kahdessakymmenessä vuodessa. Köyhin puolisko väestöstä omistaa vain 6,7 prosenttia kaikesta varallisuudesta.

Tilastokeskus selvitti suomalaiskotitalouksien varallisuutta vuonna 2013. Rikkaimman kymmenyksen osuus Suomen nettovarallisuudesta on kasvanut vuodesta 1994 kuusi prosenttiyksikköä, noussen yli 45 prosentin. Muiden kymmenysten osuus kokonaisvarallisuudesta laski. Nettovarallisuus tarkoittaa varallisuutta, josta on vähennetty velat.

Kaikkien varallisuusryhmien varallisuus on kasvanut, mutta kokonaisuudessaan varallisuus jakautuu yhä epätasaisemmin. Köyhimmän kymmenyksen ja rikkaimman kymmenyksen keskivarallisuuden välinen ero oli 659 596 euroa. Varakkaimpia olivat tilastollisesti 65–74-vuotiaat.

Köyhimmän kymmenyksen velat ovat varoja suuremmat


Varallisuus jakautuu epätasaisesti myös rikkaimman kymmenyksen sisällä. Kymmenyksen nettovarallisuuden mediaani eli keskimmäinen arvo on 655 092 euroa, mutta keskiarvo 883 666 euroa. Tämä tarkoittaa, että ryhmän sisällä on huippurikkaita, jotka nostavat ryhmän keskiarvoa. Muissa kymmenyksissä mediaanin ja keskiarvon erot eivät olleet yhtä merkittäviä.

Köyhimmän kymmenyksen varallisuuden painavat alas velat. Köyhimmän kymmenyksen keskivarallisuus on -4504 euroa, mikä tarkoittaa, että velat ylittävät varat.

Köyhimpään kymmenykseen kuuluvista kotitalouksista 89 prosentilla oli velkaa vuonna 2013 ja heistä lähes kaikilla velan suhde varallisuuteen oli yli 75 prosenttia. Joka toisella köyhimmän kymmenyksen velallisista velan määrä ylitti varallisuuden määrän kaksi ja puoli kertaisesti.


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja