Kymmenissä tuhansissa astianpesukoneissa on palovaara – tarkasta koneesi sarjanumero viipymättä

Boschin ja Siemensin valmistamien astianpesukoneiden yli sadassa mallissa on havaittu vaarallinen komponenttivirhe. Tulipaloriski koskee vuosina 1999–2005 valmistettuja koneita. Suomeen on myyty 72 000 viallista konetta.

Vuosina 1999–2005 välisenä aikana valmistetuissa Siemens- ja Bosch-merkkisissä astianpesukoneissa on palovaara. Koneissa oleva sähkökomponentti saattaa ylikuumentua ja aiheuttaa tulipalon. BSH kodinkoneiden markkinointipäällikkö Kristiina Pakarinen kertoo, että virhe paljastui huoltoon tulleiden koneiden avulla.

– Meillä on oma huolto ja saamme kaikki tiedot korjatuista koneista, jotka rekisteröimme. Pystymme seuraamaan, jos joku virhe alkaa toistua ja se ei ole normaalin toiminnan puitteissa, Pakarinen sanoo.

Pakarisen mukaan koneen palovaara aiheutuu sähkökomponentissa olevan heikkouden tai virheen vuoksi.

– Se ei tule esille uutena vaan pitkän käytön jälkeen. Kaikki osat testataan ja niille tehdään kestävyyskokeita, mutta valitettavasti joskus käy niin, että joku osa osoittautuu käytössä muuksi kuin sen on oletettu olevan.

Viallisen koneen tunnistaa koneen arvokilvestä löytyvien numerosarjojen ja tuotenimen perusteella. Mikäli kysymyksessä on viallinen kone, yhtiö tekee mahdollisimman nopeasti ilmaisen huoltokäynnin kotiin tai hyvittää vaihdossa 20 prosenttia uuden koneen kustannuksista.

Tietoja haetaan kanta-asiakasrekisteristä

Pakarisen mukaan yhtiö ei laske tappioita vaan tärkeintä on mahdollisimman monen koneen tarkastaminen ja korjaaminen.

– Valitettavasti turvallisuustoimenpideilmoitukset menevät aika monelta ohi eikä kattavia medioita enää ole. Olemme pyytäneet jälleenmyyjiltä, jos heillä on kanta-asiakasrekistereissä tietoja ostajista. Soittelemme myös näille asiakkaille kotiin, jos saamme heistä tiedon.

Pakarisen mukaan viallistakin konetta voi käyttää mutta valvotusti niin, että joku on kotona ja hereillä.

– Riskiprosentti on matala ja jossain äärimmäisen harvoissa tapauksissa se voi johtaa siihen, että kone alkaa savuttaa tai siihen tulee virhe.

Voit myös ottaa yhteyden yrityksen ilmaisnumeroon 00800-19081908.

Mari Mäkinen / MTV3

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja