Mainos

Kymmeniätuhansia kateissa myrskyn jäljiltä Myanmarissa

Thaimaan ulkoministerin mukaan Myanmarin hirmumyrskyn jäljiltä on yhä kateissa noin 30 000 ihmistä.

Aiemmin kadonneita on arvioitu olevan hieman yli 3 000.

Myanmarin hirmumyrskyn kuolonuhrien määrä on noussut jo 15 000:teen, kertoo maan ulkoministeri Nyan Win.

Hirmumyrsky kehitti valtavan aallon, joka pyyhkäisi yli Irrawaddyjoen suistoalueen, kertoo avustustöistä ja jälleenasutuksesta vastaava burmalaisministeri.

Aalto iskeytyi rannikolle sellaisella voimalla, ettei ihmisillä ollut mahdollisuutta paeta mihinkään. Ministerin mukaan 3,5-metrinen aalto tappoi enemmän ihmisiä kuin itse myrsky.

Ministeri kertoi valtiollisen tv:n lähetyksessä, että pelkästään Bogalayn kaupungissa kuolleita on 10 000. Irrawaddyn maakunnassa kuolleita on vajaat 15 000 ja maan suurimmassa kaupungissa Yangoonissa noin 60.

Nyan Winin mukaan hallitus selvittelee edelleen tuhoja kaikkein syrjäisemmillä seuduilla, jonne on vaikea päästä.

Entisessä pääkaupungissa Yangoonissa sähköt ovat edelleen poikki, eikä ihmisillä ole puhdasta juomavettä. Asukkaiden mukaan pelastustöissä on mukana vain hyvin vähän sotilaita. Suurin osa raivaustyöstä on munkkien ja kaupungin asukkaiden harteilla.

Vapaaehtoiset auttavat tuhoalueilla

SPR:n katastrofiavun asiantuntija Heikki Väätämöinen sanoo MTV.lle, että nyt puhutaan suuresta humanitaarisesta katasrofista.

- Tuhoalueille on jo normaalistikin vaikea päästä, ei vain huonon tieverkoston vaan myös hajanaisen asutuksen ja laajan populaation takia.

Väätämöisen mukaan alueella on vapaaehtoisia Punaisen Ristin työntekijöitä.

- Sadattuhannet ovat joutuneet lähtemään kodeistaan, eli apua tarvitaan pikimmiten lisää. Avunsaanti on nopeinta lähialueilta, jos tavaraa riittävästi on.

Kipeimmin tuhoalueille kaivataan tilapäissuojia, moskiittoverkkoja, ruokaa, vedenpuhdistustabletteja ja keittotarvikkeita.

Myrsky iski myöhään perjantaina Irrawaddyjoen suistoon ja jatkoi siitä maan suurimpaan kaupunkiin Yangooniin noin 220 kilometrin päähän.

Kansanäänestystä lykätään myrskytuhoalueilla

Myanmarin sotilasjuntta on päättänyt lykätä uudesta perustuslaista järjestettävää kansanäänestystä hirmumyrskyn pahimmilla tuhoalueilla, kertoo valtiollinen tv.

Irrawaddyjoen suistoalueilla ja maan suurimmassa kaupungissa Yangoonissa äänestys pidetään runsaan kahden viikon päästä.

Muualla maassa kansalaiset äänestävät alkuperäisen suunnitelman mukaisesti ensi lauantaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.