Kymmeniä suomalaisia Syyrian sodassa – "Takaisinpaluu lähes mahdotonta"

Syyrian sisällissotaan on usean vuoden ajan matkustanut taistelijoita Suomesta.

Suojelupoliisin tietojen mukaan vuoden 2011 jälkeen Syyriaan on mennyt yli 40 ihmistä. Valtaosa lähtijöistä on 21-25-vuotiaita, mutta joukossa on kaikenikäisiä. Noin viidennes on ollut naisia.

–Lähtemiseen ei ole yhtä ratkaisevaa syytä, vaan se on monen asian summa. Syyrian sodan näkyvyys sosiaalisessa mediassa, raaka siviileihin kohdistuva väkivalta sekä Turkin kautta alueelle pääsemisen helppous ovat päällimmäisiä, listaa Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Juha Saarinen.  

– Vierastaistelijoita on vaikea erottaa muista Turkkiin matkustavista, koska maahan matkustetaan paljon. Turkilla on voimassa viisumivapaus valtaosalle länsimaiden kansalaisista, Saarinen jatkaa.  

Pyhään sotaan lähtijöitä houkuttelee myös ääri-islamilaisen Isis-järjestön julistama kalifaatti. Riippuen siitä, keneltä kysyy, Isis on jo valloittanut itselleen joko Jordanian, Britannian tai Portugalin kokoisen alueen Irakissa ja Syyriassa. Menestys taisteluissa houkuttelee lisää taistelijoita riveihin.

Some-sota

Sosiaalinen media on keskeisessä roolissa uusien taistelijoiden houkuttelemisessa. Facebook, Twitter ja Youtube ovat jihadisteille keskeisiä rekrytointikanavia.  

– Syyrian sota on some-sota. Visuaalisen tiedon tulva on mahtava. Propaganda on ammattitaitoista ja käyttää paljon koskettavia kuvia esimerkiksi siviiliuhreista, Saarinen sanoo.  

Julkisuudessa on puhuttu paljon myös sodasta entiseen kotimaahansa palaavien muodostamasta turvallisuusriskistä. Suomeen mahdollisesti palanneista on erittäin vaikeaa saada tietoa, koska he ymmärrettävästi haluavat pitää matalaa profiilia.  

– Palaaminen voi olla erittäin vaikeaa, jopa mahdotonta. Lähtijöiltä usein takavarikoidaan matkustusdokumentit ja kommunikointilaitteet. Heitä voidaan tämän jälkeen estää palaamasta, pahimmissa tapauksissa vangita tai jopa tappaa. Sellaisissa maissa, joissa lainsäädäntö kieltää taistelemaan lähtemisen, ja jos kohdemaassa on vielä syyllistytty vaikkapa sotarikoksiin, on ymmärrettävää, ettei paluusta haluta juuri meteliä pitää, Saarinen muistuttaa.

Palaajiakin saattaa kuitenkin tulevaisuudessa löytyä, sillä Saarisen mukaan sodan verinen vetovoima ei ole heikkenemässä.  

-Mitään merkkejä siitä, että taistelijavirta olisi loppumassa, ei ole.  

Lue myös:

    Uusimmat