Mainos

Kymmeniä öljyn ryvettämiä joutsenia löytyi Tallinnan edustalta

Itämeren öljypäästön uskotaan olevan peräisin Suomenlahdella yli kolme viikkoa sitten uponneesta Runner 4 -aluksesta.

Tallinnanlahdelta löydettiin tänään 20-30 öljyn ryvettämää kyhmyjoutsenta.

Viron pelastusviranomaiset ja luonnonsuojelijat tekivät ensimmäiset havainnot öljyisistä joutsenista Piritan alueella jo eilen. Tuolloin likaantuneita lintuja laskettiin olevan viitisentoista.

Tiedottaja Leili Tuul Viron ympäristökeskuksesta kertoo, että uudet havainnot öljyisistä kyhmyjoutsenista saatiin Viimsin ja laulurinteen väliseltä ranta-alueelta.

- Kaksi pahasti öljyyntynyttä joutsenta pyydystettiin ja vietiin puhdistettaviksi, kolmas kiinni saatu laskettiin takaisin vapaaksi, sillä se oli likaantunut vain lievästi, Tuul kertoo.

Jäät yhä esteenä

Leili Tuulin mukaan ahtojäät estävät edelleen öljynkeräystöiden aloittamisen rannikolla. Viranomaiset ja Viron luonnonsäätiön listoilleen keräämät pari sataa vapaaehtoista ovat kuitenkin valmiina aloittamaan työt heti, kun jäät sen sallivat.

- Jää on paikoin 30-50 sentin paksuista, tosin aurinko ja tuuli heikentävät jään rakennetta nopeasti. Aivan lähipäivinä öljynkorjaustöihin ei kuitenkaan vielä päästä, Tuul toteaa.

Myös virolaisten öljyntorjunta-alus Kati on valmis avustamaan Tallinnanlahden edustalla jäiden sulettua. Tuulin mukaan viranomaiset eivät ole vielä keskustelleet siitä, pyydetäänkö öljyntorjuntatöihin apua mahdollisesti myös Suomesta.

Öljyn määrä epäselvä

Öljy lienee peräisin runsaat kolme viikkoa sitten Suomenlahdella uponneesta Runner 4 -aluksesta. Viranomaiset eivät vielä tiedä päästön tarkkaa määrää. Laiva upposi kahden aluksen yhteen törmäyksen seurauksena, ja tuolloin siinä kerrottiin olleen 102 tonnia raskasta polttoöljyä, 35 tonnia kevyttä polttoöljyä sekä pieni määrä voiteluöljyä. Alus oli alumiinilastissa.

Kolme suomalaista öljyntorjunta-alusta keräsi merestä vajaat 10 tonnia öljysaastetta, mutta työt jouduttiin lopettamaan vajaat kaksi viikkoa sitten ahtojäiden vuoksi ja öljyn ajauduttua Tallinnanlahden matalille rantavesille.

Viron hallitus myönsi torstaina pelastusviranomaisille ja rajavartiostolle yhteensä 18,7 miljoonaa kruunua, 1,2 miljoonaa euroa, öljyvahingon tarkkailu- ja siivoustöihin. Sisäministeriö oli anonut yli kuusinkertaista summaa nostaakseen Viron öljyntorjunnan tasoa, mutta valtiovarainministeriö ei tähän suostunut.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.