Mainos

Kymmeniä maahanmuuttajien lapsia pakotettu pois Suomesta

Vähintäänkin kymmenet maahanmuuttajaperheet ovat lähettäneet lapsensa pois Suomesta vastoin näiden tahtoa. Ihmisoikeusliiton selvitys paljastaa, että ainakin 40 lasta tai nuorta on pakotettu tällä vuosikymmenellä muuttamaan toiseen maahan esimerkiksi sukulaisten luo. Todellisuudessa luku voi olla vielä huomattavasti suurempi.

Vanhemmat tarkoittavat usein hyvää ja uskovat suojelevansa lastaan. Pahimmillaan lapsi tai nuori voi kuitenkin joutua uudessa maassa heitteille, pakkoavioliittoon tai vaaraan. Tapaukset vaihtelevat "vaihto-oppilasvuosista" vastentahtoisiin tapauksiin, joissa saatetaan rikkoa lapsen oikeuksia.

Poikia lähetetään "jäähylle", tyttöjä avioitumaan

Erityisiä selvityksessä erottuvia ryhmiä, ovat nuoret lapset, jotka lähetetään lyhyemmäksi ajaksi tutustumaan vanhempiensa kotimaan kulttuuriin, oppimaan kieltä, saamaan ehkä oman uskontokunnan mukaista kasvatusta ja pitämään yllä sukulaisuussuhteita. Sukulaisuus voi tarkoittaa laajan perhekäsityksen kontekstissa hyvin kaukaisiakin sukulaisia.

Selkeän oman ryhmänsä muodostavat nuoret pojat, joilla on erilaisia koulunkäyntiin ja yleiseen elämänhallintaan liittyviä ongelmia. Selvityksen mukaan vaikuttaa siltä, että nämä lähetettävät pojat ovat ensisijaisesti afrikkalaistaustaisia lapsia, joiden vanhemmilla on länsimaista laajempi perhekäsitys. Pojat lähetetään "jäähylle" yleensä määräajaksi, kun vanhemmat ovat kyllästyneet ongelmalliseen ja oireilevaan nuoreen.

Oma ryhmänsä ovat teini-ikäiset tytöt ja nuoret naiset, jotka lähetetään avioitumistarkoituksessa. Tyttöjen lähettämisen taustalla on usein teini-ikäisten heräävä seksuaalisuus yhdistettynä vapaamieliseksi koettuun suomalaiseen yhteiskuntaan.

Yhdessä tapauksista oli selkeästi kyse suoranaisesta pakkoavioliitosta. Tyttö oli lähetetty matkaan ilman, että hän tiesi sen todellista tarkoitusta. Tytön saapuessa maahan hänen passinsa oli otettu pois ja hänet oli naitettu valmiiksi valitulle miehelle.

Osa päässyt takaisin Suomeen

Osa vaikeisiin oloihin joutuneista lapsista on onnistunut palaamaan takaisin Suomeen. Ihmisoikeusliiton tietoon tulleissa tapauksissa paluu on kuitenkin vaatinut lapsen tai nuoren omaa aktiivisuutta tai sitä, että hänen samanikäiset suomalaiset ystävänsä ovat osanneet auttaa häntä.

Ihmisoikeusliitto perää poliitikoilta toimia, jotta lasten oikeudet voitaisiin turvata myös siinä tapauksessa, että maahanmuuttajavanhemmat ja heidän lapsensa ovat eri mieltä lapselle parhaasta kotimaasta.

Lue Ihmisoikeusliiton selvitystästä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.